Си биле и3, ос3 и бис3

06.05.2020 12:39
Си биле и3, ос3 и бис3

 


На Истра си живееле три соја: и3, ос3 и бис3. Наизглед исти, суштински се разликувале.

Накај минис3 влечеле и3. На пример, тие сакале да организираат смо3; или да водат киломе3 регис3.

Главно аналитичари или психија3 биле ос3. Си имале сес3 (ми3, пе3, перси), работеле нешто по цен3 за помош, нешто по амфитеа3.

Третите, бис3, обожавале да бидар арбит3. Биле убедени дека само тие имаат фил3 и параме3 (во милиме3) за сето она што требало да се провери и прове3.

Се среќавале, и3, ос3 и бис3, главно по теа3. Или кога на Истра доаѓале оркес3 и трубадури од Македонија.

И постојано се надмудрувале.

- За3! - викале и3.

-Кас3! - викале ос3.

А бис3 мавале кон3: - Затриј! - им велеле на ос3. - За три! - им велеле на и3.

Друг пат бис3 ги прашале и3: - Може еден лиз?

- Може лиз на ли3! - рекле и3.

- А може еден мез? - прашале ос3.

- Мезиња може на ме3! - одговарале и3.

И така, баш си биле мос3: и3, ос3 и бис3.


Истрагата на Истра ја спроведе:

Истрос 3смегистос


Гиф: MATTHIEU BOUREL

Слични содржини

Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански

ОкоБоли главаВицФото