Ние мораме да создаваме предуслови со постојаното повторување за тоа каква е состојбата

19.06.2020 17:34

Не гледам начин после 30, ако не и 40 години системско и систематско уништување на сè, вие да можете на кој било начин, интелектуално или политички, програмски да најдете пат од хаосов што настана. Тоа само биологијата може да го промени. Но тоа не значи дека ние мораме да ќутиме и чекаме. Не! Токму спротивното: ние мораме да создаваме предуслови со постојаното повторување за тоа каква е состојбата, за вопшто некој „шифт“ да се случи во општеството.

Игор Вук Торбица (1987-2020), театарски режисер, во разговор во Будва во книжарницата „Карвер“, 2019.