„Натура“ – изложба на Тамара Забазноска во МКЦ

23.06.2020 11:25
„Натура“ – изложба на Тамара Забазноска во МКЦ

Вечерва (23 јуни) со почеток во 20 часот ќе се отвори изложбата „Натура“ на Тамара Забазноска. За опусот кој ќе биде изложен во Младинскиот културен центар, авторката вели дека е базиран врз науката и знаењата, насловен „Натура“ поради љубовта кон природата во сите нејзини манифестации.

„Со 'Натура' доаѓа љубопитноста, поривот да се истражат и откријат местата каде што човекот се среќава преку природата со себе. И додека ги користиме сетилата за да изразиме делови од нас што се скриени, така може да користиме и различни елементи за да го направиме видлив оној дел од природниот невидлив свет. „Натура“ е синтеза помеѓу универзалното и микроскопското, силите што ги брануваат длабочините на човечкото битие и природата, која крие тајни и нуди одговори. Можеме да ги примениме нејзините тајни и да ги прочитаме одговорите преку нови откритија како основа за нашата иднина“, се вели во најавата за изложбата.

Тамара Забазноска е интердисциплинарен уметник и архитект. Родена во Скопје, 1987 година, ги стекнува првите знаења преку енциклопедиите и бајките, за понатаму да го насочи својот интерес кон математиката, геометријата и релациите во просторот, преку Архитектонскиот Факултет, кој го завршува 2011 година. Потребата за истражување, желбата за изразување на природните сили, новите научни знањеа и учења се постојан поттик за репрезентација на шемите во микро и макро светот на природата и човекот, кои ги опфаќа преку втор магистерски труд на тема Архитектурата во природата и Природата во архитектурата во 2018 година, како и низ делата на композитно дрво создадени од клинци, конец и стакла.

 

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото