Перспективи

29.06.20 13:47

Дело на португалскиот аниматор и уметник Виер Нев, краткот анимиран филм „A Mind Sang“ претставува еден вид патување низ фазите на животот. Во фокусот се темите за трансформацијата бидејќи хипнотички се менуваат перспективите, сцена-по-сцена. „Почна со дваесет цртежи што за тоа како се претставува раѓањето во различни култури, односно идентитетот. Сфаќам дека во моите цртежи честопати се враќам на истите ликови: двојки, мајки и, поради некоја необјаснива причина, мачки “, вели Нев.

Анимациите се потпираат врз паридолијата - тенденција да се гледаат предмети или обрасци кадешто физички не постојат - секоја рамка истовремено прикажува две различни наративи.

„Се прашував дали можам да создадам филм што ќе ги спои приказните на овие ликови во исти форми и сенки“, вели Нев.

Извор: thisiscolossal.com

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото