Врисоци

04.07.20 14:25

„Врисок“ на норвешкиот уметник Едвард Мунк е една од најпознатите слики во светот, Артур Лубоу ја нарекува „икона на модерната уметност“, Мона Лиза на нашето време. Тоа веројатно е и причината за нејзините безбројни интерпретации. Особено во актуелниот момент со коронавирусот, обележан со страв и паника.

Едвард Мунк ја нацрта оваа слика во 1893 година, а нејзиното оригинално име на германски гласи: „Der Schrei der Natur“ („Врисок на природата“), но подоцна го доби норвешкото име „Skrik“ („Крик“). Сепак, таа остана позната по едноставната скратена форма на името – „Врисок“.

„Врисок“, Едвард Мунк (1893)

„Со сликата ‘Врисок’, Мунк се потсетува на едно спектакуларно зајдисонце во Осло кое го обои небото во драматична црвена боја. Крвавото небо влијаело на уметникот да се чувствува анксиозно, а тој самиот кажал дека тогаш почувствувал врисок на природата кој допрел до него.

Врисок - Chris Gartner

32 дена карантин - Врисок, Jarek Kubicki

Заштитна маска за лице со сликата „Врисок“

Е - Врисок, Farid Ghanbari

Индустриски врисок, Фото: Tom Bevan

Урбан врисок - ОаКоАк

„Врисокот“, Bernard Pras

Карантински врисок, Yulia Tabolkina

Врисок од Мурано стакло, Alessandro Barbaro

ЛЕГО Врисок, Nathan Sawaya

„Scream Motel“, Ben Steele

„Престани да врескаш“, Jisbar

„Дневен вресок“, Ertan Atay

„Макрон и Жолтите елеци“, Valott

Извор: indepest.com

ОкоБоли главаВицФото