Плус-минус

29.07.2020 13:07

Порано мртвите
можев да ги избројам на прсти,
сега се недоброј.

Порано живите
можев да ги бројам пред спиење,
сега ги повторувам.

Помислам ли
дека некој може да умре,
веднаш сум подобра со него.

Колку било лесно
да се биде добар
со потенцијално мртви луѓе!

Но штом се одложи
умирањето,
се одложува и живеењето.

А тогаш
телото го губи времето,
душата го придобива.

Телото го напушта просторот,
душата го населува,
духот го расселува.

Меѓу живите и мртвите
разликата е плус-минус
некој степен во температурата:

едните се оладени,
другите се изгорени,
а сите (н)и живи (н)и мртви.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото