Non curfew song (2)

04.08.2020 13:12
Non curfew song (2)

rough night ahead

Утре еден телефонски повик би можел да ги растера макабрические-виве мисли, ал изглеа т‘нко, а јбг, ко да ги привикав коа тркнав на гробље у понеделник за да фукнам тоа пластичното цвеќе (лалиња бе одбрав) што „она“ го побара, па зато бев кај Фебо споменичарот, а таму до дуќан наредени три надгробни плочи, сите ги знам, оние најматорите октогенари си ја напраиле за животи, а од другиве две плочи дознав дека умреле двајца шо ги знаев од на времето од искачање „ф хотело“ во Берово, малце постари од мене, е па, за нив наздравје, биднуло, па после морав да идам кај тој сувоњата разрешен од директор и сеа саодветно исшупиран да го води гробље за да прашам коа ќе можат да напраат „цокле“ на гробот на баба и дедо за да не им се препрчи споменикот, опасно накривен фор сам ризон, па типот ми се праеше важен и ми лупна некоја сума со која демек сакал да ме одере ко шо ми кажуат тука.

Па наредни ден со деда Бен у шетња по кеј кој се гради убрзано, па ми е некаква мука и туга и туку се спружуем на тоа туцаниот камен, и си писнуем да си плачуцкам, иако стварно не ме болеше до толку, тоа коленцето лево и онака ми алипно, па си поседев така на г‘с, па дојде тетка од пиљарата на „пошчаро“ да ме дига, ја ѝ одмавнуем да бега бе оти неам маска и ѝ викам да ме остаи да си пооофкам, појма неам зашо некад ич не ти е срам да си кукаш пред сите, нешо ко Данило Киш ко го носеле на операција у Париз, па док си лежел и го возеле до операциона сала, си се оплакал ко задња црногорска бапска нарикача.

Вчера на пазарче ко блесава купив гајба патлиџани за сушење иако прогнозите не беа баш сјајни, ваљда да се „расшенам“ ко шо викаат тука, да не ме дрмка, а беше и „она“ на пазаре, иако не поминавме нешо дугачко заедно, два-три збора, а имавме и маски.

Е денес „она“ ми се јави рано сабајле да ѝ кажам кај да иде по лекарска помош, па ми се јави од болница и ја, ко кретен, ко шо ми сцрка Енглезов, отидов, пошо ми звучеше ко да ѝ е страв и ко да ќе се ушлогира, така ми мрфљаше неповезано. По некое време отко више се упознав со протоколите, ме избркаа дома, а „неа“ ја однесоа у Штип.
Утре ќе се јават, и ја си се спремам па да си покукам ноќеска, шо за неа, шо за себе, шо за уше куп други луѓе и могуќи развои на ситуацијата, wish us all luck, пошо ја сум у малце прокобно расположење, се надам ќе иам прилика да ми пројде.


Криденс ќе ви фукнам пошо, за дивно чудо, со нив се упознав баш у Берово, кое шо иначе углавном беше Мишо Ковач територија кад сам био мали, со успомоќ на Марјан П., за жал и он покојни без време.

Cheers!

Whoa thought it was a nightmare
Lord it was so true
They told me don't go walking slow
The devil's on the loose
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Whoa don't look back to see
Thought I heard a rumblin'
Calling to my name
Two hundred million guns are loaded
Satan cries "take aim"
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Whoa don't look back to see
Over on the mountain, thunder magic spoke
Let the people know my wisdom
Fill the land with smoke
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Better run through the jungle
Whoa don't look back to see

Фотографии: Alison McCauley

 

 

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото