ГРАДОТ - книга 2 - КРАДАТ ГРАД!

03.12.2010 14:57
037-Gradot-2-Kradat-Grad.jpg

Оваа нова едиција, чии први три книги ги претставуваме, има намера, меѓу другото, да ги преиспитува и чува темелите пред сѐ на нашиот сопствен град, но и духовните темели на градот сфатен како цивилизација, пристојност и толе­рантност. Како што потсетува големиот архитект, урбанист и писател, Богдан Богдановиќ, зборот урбанитет од 14 век па сѐ до денес во повеќето европски јазици го означува истото: артикулираност, стокменост, усогласеност на мислата и зборот, зборот и чувството, чувството и движењето...

2. КРАДАТ ГРАД!; зборник текстови за проектот „Скопје 2014“, од 14 автори: Мирослав Грчев, Драган Поповски, Влатко П. Коробар, Радмила Шеќеринска, Сања Раѓеновиќ-Јовановиќ, Мерсел Биљали, Жарко Трајаноски, Дејан Буѓевац, Петрула Костовска, Ана Ангелова, Томислав Османли, Ристо Лазаров, Михаил Токарев и Прва Архи-бригада;

Другите книги од едицијата можете да ги видите тука: 
ГРАДОТ - книга 1 -
НЕРЕД И ГРОТЕСКА

ГРАДОТ - книга 3 - АРХИТОРТУРА И ГРОБАЛИЗАЦИЈА

Бесплатно преземете ја од линкот подолу:

ПрилогГолемина
037-Gradot-2-Kradat Grad.pdf13.32 MB

Слични содржини

Општество / Јавни Простори

ОкоБоли главаВицФото