Винтиџ сликовници: „Флорентина“

01.09.20 15:41

Уште една од ризницата на интересни „винтиџ“ книги за деца е чешката сликовница „Флорентина“ (1967) од германскиот писател за деца Џејмс Крус. Станува збор за весели и сериозни приказни за единаесетгодишно девојче со презафатени родители. Флорентина спасува гулаби кои возрасните решиле да ги убијат и не сака да замине на одмор во Италија со нејзините родители, затоа што повеќе сака да оди на село и да се дружи со децата таму.

Илустрациите се на чешката илустраторка Хана Штепанова, која иако била позната по надреалистичките слики, за оваа книга изработила илустрации со посовремен израз во тоа време.

Извор: 50watts.com

ОкоБоли главаВицФото