ГРАДОТ - книга 3 - АРХИТОРТУРА И ГРОБАЛИЗАЦИЈА

07.12.2010 12:23
038-Gradot-3-Arhitortura-i-grobalizacija.jpg

Оваа нова едиција, чии први три книги ги претставуваме, има намера, меѓу другото, да ги преиспитува и чува темелите пред сѐ на нашиот сопствен град, но и духовните темели на градот сфатен како цивилизација, пристојност и толе­рантност. Како што потсетува големиот архитект, урбанист и писател, Богдан Богдановиќ, зборот урбанитет од 14 век па сѐ до денес во повеќето европски јазици го означува истото: артикулираност, стокменост, усогласеност на мислата и зборот, зборот и чувството, чувството и движењето...

Овој пат ја донесуваме книгата #3  АРХИТОРТУРА И ГРОБАЛИЗАЦИЈА, текстови за градот, од Никола Гелевски.

Другите книги од едицијата можете да ги видите тука:
ГРАДОТ - книга 1 -
НЕРЕД И ГРОТЕСКА

ГРАДОТ - книга 2 - КРАДАТ ГРАД!

Книгата 3 бесплатно преземете ја од линкот подолу:

 

ПрилогГолемина
038-Gradot-3-Arhitortura-i-grobalizacija.pdf7.07 MB

Слични содржини

Никола Гелевски

ОкоБоли главаВицФото