Перформансот што ја истражуваше социјалната дистанца во '80-ите

29.09.2020 16:14
Перформансот што ја истражуваше социјалната дистанца уште во '80-ите

 
  Во 1983 година Линда Монтано и Техчинг Хсие го започнаа перформансот со кој ги истражуваа човечката поврзаност, заедништвото, дистанцата, протокот на времето... Во перформансот „Јаже“ тие си ветија дека една цела година ќе бидат заедно, врзани со јаже долго 2,5 метри за половината; можеби најтешкиот дел од предизвикот бил да се воздржат од меѓусебно допирање за целиот период.

Во денешниот пандемиски контекст овој перформанс како да ја предвидува нашата речиси исто така едногодишна борба со социјалната дистанца и осознавањето на зависноста и потребата од другиот. Што можеме да научиме од експериментот на Монтано и Хсие?

„Јаже“ претставуваше креативен судир помеѓу мислите, чувствата и багажот на постоењето на две индивидуи. Хсие, кој ја имал идејата за проектот, бил во потрага по искуство што би го соочило со сите негови слабости и несигурности во човечките релации и комуникација. „Сакав да создадам дело за луѓето и за нивната меѓусебна борба. Никој не може да издржи без другиот, но иста така бидувајќи заедно си стануваме кафез еден на друг“.

Кога си така неразделно врзан за некого, емоциите делуваат двојно посилно. Нивната комуникација во текот на тој период се променила од долги часови посветени разговори до гневно влечење на јажето и на крајот мрачна и неволна комуникација. Во таква врзаност невозожно е да се скријат негативните страни и слабостите; напротив, тие силно доаѓаат до израз. Линда создаде силна врска со Хсие која ги надминала вообичаените социјални шаблони: „Тој ми е пријател, човек од доверба, љубовник, син, противник, сопруг, брат, соиграч, партнер, мајка, татко... Листата продолжува до бескрај. Не постои единствен збор или архетип за да се означи таа релација. “

При крајот на експериментот дошло до голема промена. „80 дена пред крајот започнавме да се однесуваме ’понормално’ - како да изнурнавме од подморница“. Заедно излегле од таа изолираност, горди што освоиле алтернативни подлабоки нивоа на поврзаност. „Бидејќи телото е заштитено од допир, умот е турнат кон бескрајот“.

Монтано отсекогаш била фасцинирана од спиритуалното и ритуалното. Родена е во 1942 во Њујорк во семејство на посветени католици. „Духовниот квалитет на мисата имаше големо влијание врз мене и правеше да посакам да живеам во тој свет. Барав нешта со кои ќе го дофатам тоа возвишено чувство одново и одново.“ Но климавиот развој на нејзината вера и духовност побудил во неа нешто поинакво. „Да пораснев во култура каде ритуалот и матријархатот се синоними, ќе бев поинаква личност. Немаше да морам да бидам перформативна уметница.“

Нејзините дела често истражуваат како слободата, родовиот израз и ритуалот се испреплетуваат. Во 1973 Монтана се врзала со лисици за еден маж цели три дена за да ги тестира границите на споделениот физички и емоционален простор; следната година си ги врзала очите три дена за да ги истражи потребите и очекувањата на човековата перцепција. Подоцна, ова ќе влијае како подготовка за нејзиниот заеднички перформанс со Хсие.


Во меѓувреме, истата година, Хсие влегол во еден од најголемите ризици во животот, кој го приближил до Монтано. Бидејќи добивањето виза за него било практично невозможно, во неговиот роден Тајван се обучил за морнар со цел да се превезе преку морето до САД. Во 1974 стигнал во Филаделија и се упатил право кон Њујорк. Како илегален имигрант Хсие наоѓал работа каде што можел, во ресторани, заработувајќи по малку пари. Живеел во страв од полицијата, ретко патувал со метро, и не се мешал со уметничката сцена во градот. Работел сам, со материјалот што го имал: време, простор и дејство.

Делата на Хсие се фокусираат на физичкото, и на личните повици на акција. На пример, на 23 години се фотографирал како скока преку прозорец. Во друго дело една година удирал часовник на секој час, без исклучок. „Во суштина, го користам времето“, изјавил во 2015, „но добро се чувствувам кога ја изведувам својата работа во илегален контекст; тешко беше, но имав некаква слобода.“

По перформансот, Хсие и Монтано се поврзале со толку силна врска, што го надминувала физичкото. На филозофско ниво, Хсие рекол дека нивниот перформанс и не завршил кога го одврзале јажето, бидејќи се чувствуваат длабоко психолошки и емотивно поврзани.

Монтано сѐ уште предава и создава уметност, но Хсие прекинал со работата во 1999 изјавувајќи дека неговите креативни цели се исполнети.

Извор: messynessychic.com

Слични содржини

Фотографија / Живот / Култура / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Живот / Уметност
Психологија / Живот / Уметност
Фотографија / Живот / Уметност
Живот / Култура / Уметност

ОкоБоли главаВицФото