Струмичка Азбука

21.10.2020 09:32
Струмичка Азбука

 

A – Армас
Ми се ареса момичката у бојо шо беше на армасо!

 

Б – Б`лтии
Баја дрва си исцепал со балтиита.

 

В – Вонка
Ај поварки оти вонка е кокл.

 

Г - Гуничка 
Детто се испотило оти играјале гуничка.

 

Д – Диско 
Толкоо далдисан, шо го собори диското!

 

Ѓ – Ѓети
Со новите ѓето шлапна у ѓоло.

Е – Енус 
Енус ли ќе се чинуваш?

 

Ж – Жвака 
Ного са вирани тии жваќи.

 

З - Загуљн 
Толкоо загуљан, шо не може да го наа чарпако.

 

Ѕ – Ѕнѕрлии 
Ного се погоди тва слаткото од ѕнѕрлии.

 

И – Иљинџе 
Ијгидии, види гледат си иљинџето.

 

Ј – Јадранка 
Скинна тее јадранката.

К –Курем 
На калимаанта га боле куремо. Видех јас, не и чурлаше клунко, измрзналаа.

 

Л – Лнгиди 
Курдисааме со су сваќата на лангиди кај комшиита.

 

Љ – Љимонтабатлии 
И бати љимонтабатлиита, чувек не може да се нашале су него.

 

М – Мска 
Малее, вонка мска.

 

Н – Нас`ј
Нас`ј бе јадееме мрфки на саиро.

 

Њ - Њух
Чувек бее... ццц њух... е саа ме разучара!

О - Ожлембан 
Шо са ожлембал бе, испуштииме рејзо. Амселак!

 

П – Пачавица 
Су пандуфлите си ги чинувш пачавиците.

 

Р – Ронка 
Сафи ронки си направил на земната.

 

С – Сичко
Стига су таа скама, сичко расчина.

 

Т – Тинкии
Тортоп станаа тии тинкиите.

 

Ќ – Ќирфии 
Не ме ѕифки ного. Ќе зеем су керфии ќе те заковам за џамо.

У – Ујдисе 
Мале ни едни иминии не можам да си ујдисам. Сите ми праат пљиги.

 

Ф – Френки 
О хо хо... фасуљ со кисели френки!

 

Х – Х'лхопки
От тај тељо сукинах си х'лхопките.

 

Ц – Цреп
Мутав си как цреп.

 

Ч – Чушки
Не се прај ного чишит. Ак те фанам ка крадеш чушки ќе те маам со чикичо...

 

Џ – Џрџанаци
Спрустирал руби вчера вонка, заледиле му се џарџанаците.

 

Ш – Шпирто 
Не ми шмити ного ного, најди шпирто и завали го огино.


Кој не га знаа да си га науче напраана е од Стојнето пред ного гудини. А ак имате на буквата на буквата да додадате уше по некоо додадејте у коментаре со превод. Забелешка: Гугл транслејто тук нема да ви помогне колко и да го кликате.

Слики: Wayne White

Извор

 

Слични содржини

Книжевност / Живот
Книжевност / Наука
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност

ОкоБоли главаВицФото