Мајка ми сонуваше дека нема веќе да напишам песна

25.11.2020 11:23

Нема да бидам чиновничка
имам уште еден миг
драматично да ти паднам в прегратки
додека тундрите се обновуваат
а кавкаскиот снег ги дави во небесата
нашите предци
ти крвариш средовечна
те гледам легната во речната постела
како протекуваш низ себе си
а твоите деца учат лекции од мракот
можеби си некоја друга стварност
па те допирам по лицето
да ти ја одредам длабочината
а веќе во огледалото
моето лице се собира и грчи
пред да ја свлече кошулата

се тресе на студот од крајот на XX век

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото