Гуски

29.11.2020 21:19

Една гуска
ѝ рекла на друга гуска
дека е гуска.

„Си, гуска.
И повторувам: гуска.“

Се налутила другата гуска.
Нејзе една гуска
да ѝ каже дека е гуска?!

И ѝ викнала: „Гуско!
Зарем ти, една гуска,
мене да ми кажеш - гуска?“

А првата пак: „Си!
Баш си гуска, гуска, гуска.“

Цел ден се расправале, веќе
ноќните саати се втиснувале,
бидејќи гуските меѓусебе
тешко се објаснувале.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Пандалф Вулкански
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото