Необична енциклопедија на животинскиот свет

10.12.2020 15:07
Необична енциклопедија на животинскиот свет

 Адриана Барман во својата необична енциклопедија на животинскиот свет групира животни според нивните карактеристики. Кај неа нема да ги видиме вообичаените поделби на предатори и тревојади, цицачи и риби; овде поделбата е претставена според уникатни критериуми: „згодна сина“, „најдобри џемпери“, „шампиони во нуркање“, „им треба заштита“, „најпаметни“, „посветени едни на други“ итн.

Барман воопшто не се труди да биде реалистична и не им претставува на читателите обоени примероци на ботанички и зоолошки илустрации. Нејзината книга е направена на комичен, игрив начин. Животните се исполнети со емоции и индивидуалност, претставени се во гротескни форми, со многу светли и констрастни бои, често наспроти еднакви декоративни заднини со богати детали.

Извор: Fairyroom

Слични содржини

Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Графички Дизајн / Култура / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност / Настан
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Живот / Култура / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Живот / Уметност

ОкоБоли главаВицФото