Малите Ескими

06.01.2021 10:19

Во колиба од лед

живееше момче

по име

КАГ ‒ СА ‒ СОК.

Не се плашеше од мракот

и си живееше осамено

како издвоен волк.

 

Чекаше на сонцето,

на краткото поларно лето

и на девојчето

АН ‒ ГА ‒ ТА ‒ ЈОК.

Кога сонцето пристигна

ги впрегнаа брзите санки

и го разбија ледениот молк.

 

Се смееше долго

ескимското момче

КАГ ‒ СА ‒ СОК.

За моржот и фоката

му раскажуваше бајка

на девојчето

АН ‒ ГА ‒ ТА ‒ ЈОК.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото