Таинствената планета

08.01.2021 11:09

На рабовите на вселенава разгранета
има една минијатурна планета.

Е таму ‒ за да нема караници ‒
лалињата се државни граници.

Кога патуваш за пасош се важи
срцето ‒ само со рака кон него покажи.

Насекаде се виори истото знаме:
на братската љубов пламен.

Куќите никаде ограда не ги дели,
заедно живеат црни, жолти, бели.

Таму во секоја печка огнот баботи,
а секој татко со децата си ломоти.

Кон морето таму дивизија деца се спушти,
ги има колку што рибите имаат крлушти.

Има, значи ‒ не е лага ‒ малецка планета
кајшто врз секое лице насмевка цвета.

Превод: П. В.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото