20 години празни ветувања на Владимир Путин

23.01.2021 01:29
20 години празни ветувања на Владимир Путин

На самиот крај на 1999 година, Борис Елцин „ѝ даде наследник на Русија“ - Владимир Путин. Дури и во пресрет на искачувањето на „тронот“, наследникот го претстави својот прв план, силно промовиран од прорежимските медиуми: да се постигне бруто домашен производ по глава на жител на ниво на Португалија или Шпанија за една и пол деценија. Во следните години, поставувањето на „амбициозни цели“ од страна на претседателот Путин стана традиција. Меѓу нив беа „модернизација на структурата на нашата економија“ и двојно зголемување на бруто домашниот производ во рок од една деценија и создавање „висок стандард на живеење во земјата, безбеден, слободен и удобен живот“ (ако заборавивте, ова е цитат од 2004 година), и обезбедување на населението со пристапно и удобно домување, и создавање 25 милиони високотехнолошки работни места и „развој на економија од нова генерација“ и многу други.

За оние кои ја сочуваа способноста соодветно да ја согледаат реалноста, терминот „планот на Путин“ сега предизвикува само иронија. Па, навистина, како што рече самиот Владимир Владимирович, „ветувањата се веќе дадени многу пати, сите рокови за нивно исполнување поминаа“.

Тој го рече ова пред 20 години, на почетокот на јули 2000 година, во своето прво претседателско обраќање до Сојузното собрание на Руската Федерација. Сега човек може да се смее на ова, но токму во ова обраќање Путин јасно ги дефинираше главните насоки на неговиот вистински план, кој стана основа на внатрешната политика на владата за сите наредни години.

Се разбира, обраќањето од 2000 година исто така содржеше разумни аргументи за „стратегијата за развој на земјата“. Но, тие не беа поткрепени со никакви конкретни, јасно дефинирани задачи. Иако постави навистина важно прашање за развојната стратегија: „Долго време избравме да се потпираме на туѓи совети, помош и заеми или да се развиваме врз основа на нашиот идентитет, на сопствената сила“, Путин не даде разумен одговор. Наместо тоа, следеше демонстрација на чин на вербално балансирање: „Ако Русија остане слаба, тогаш навистина ќе мора да направиме таков избор ... Единствениот вистински избор за Русија може да биде изборот на силна земја. Силна и самоуверена.“

Па, цената на ветувањата, како што се: „Ние ќе му дадеме приоритет на развојот на здравствената заштита, образованието, културата“, покажува таква споредба: според информациите дадени на zen.yandex.ru, бројот на вработени во Министерството за внатрешни работи и Националната гарда на Русија во 2018 година надмина 1 милион и 200 илјади луѓе. Истата година, Федералната служба за државна статистика изброи 1 милион и 83 илјади наставници за основно, и средно образование во земјата и 697 илјади лекари. Во исто време, платите на службениците за безбедност беа многу поголеми.

Реалниот план на Путин беше поинаков. Ова се неговите главни задачи, изнесени од новоизбраниот претседател.

Прва задача. Државата треба да ја напушти економијата, давајќи ѝ слобода на претприемништво: „Мора да признаеме: диктатурата на економијата во сенка и“ сивите „шеми, раширената корупција и масовниот одлив на капитал во странство беа во голема мера олеснети од самата држава. Таа придонесе за неоправдани ограничувања ... Денес, учеството на државата во сопственичките прашања, претприемништвото, потрошувачката е делумно ... клучната улога на државата во економијата е, без никакво сомневање, заштитата на економската слобода.“

Втора задача. Путин бара „да се воспостави правна основа за правото на приватнa сопственост каде сè уште не е одобрено, пред сè на земјиште.“

Трета задача. Путин не е помалку агресивен во форсирањето на рамен данок на доход. „Веројатно најакутниот проблем во последните години е неразумното ниво на оданочување ... Воведувањето единствена стапка на данок на доход и намалувањето на придонесите кон социјалните вонбуџетски фондови ќе помогнат да се извадат приходите од сенка. Олеснувањето на даночното оптоварување ќе им овозможи на совесните претприемачи самоуверено да развиваат сопствен бизнис во својата земја.“

Четврта задача. Социјална политика. Според ознаката на Путин, тоа веќе укажува на насоката во која треба да се промовира: „РЕАЛИСТИЧНА (мое нагласување – ВВ) социјална политика.“ Путин повикува на „намалување на вишокот социјални обврски.“

Петта задача. Според местото дадено на оваа задача во Обраќањето, таа требаше да биде поставена како прва и најважна. Путин прокламира: потребно е да се формира „единствена извршна вертикала“. Неколку години подоцна, оваа конфигурација беше именувана уште попрецизно: „Вертикална власт“.

И овој „план на Путин“, за разлика од многу други, е успешно спроведен. Но, дали се покажа како благодет за земјата и народот?

Усвојувањето на економската слобода доведе до чекор напред не во економски развој на земјата, туку во „производството“ на nouveaux riches (новите богаташи).

Од една страна, Русија сè уште останува во многу висок степен – неприфатливо висок за земја што тврди дека се смета за развиена – зависна од извозот на суровини. Неодамна, во почетокот на март, во интервју за руската новинска агенција ТАСС, претседателот всушност и самиот го призна ова, објаснувајќи го падот на приходите на Русите со падот на цените на светската нафта. Но, од Обраќањето во 2000 година, помина толку време, што, под власта на Сталин, беше доволно да се изврши индустријализација, да се добие војната и да се обнови економијата на земјата по војната. И за време на двете децении владеење на Путин, дури не беше можно да се ослободи руската економија од зависноста од извозот на суровини: за што сведочи и Федералната служба за државна статистика, уделот на групата на минерални производи во извозната структура не само што не се намали, туку и се зголеми од 53% на 63%.

Од друга страна, Русија останува многу зависна од увозот. Ако од времето на првото обраќање на претседателот Путин до 2019 година, извозот на Руската Федерација се зголемил за 4,2 пати, увозотот се зголемил 6 пати. Во исто време, и покрај сите победнички изјави на владините претставници за извонредни достигнувања во развојот на земјоделството, отелотворени во продажба на земјоделски производи во странство, пред сè жито, Русија во 2019 година доби 24,8 милијарди долари од извоз на прехранбени производи и земјоделски суровини, а нејзиниот увоз потроши 29,8 милијарди долари. За време на владеењето на Путин, увозот на лекови пораснал за 7 пати, а на облека за 30 пати.

Но, „достигнувањата“ на Русија за време на владеењето на Путин во „производството на доларски милијардери“ може да се наречат „ново руско чудо“: ако во првата година од владеењето на претседателот Путин воопшто ги немаше, сега ги има повеќе од сто. И, политиката на властите во економската сфера, вклучително и воведување рамен данок на доход, придонесува за овој „напредок“.

Времето даде недвосмислен одговор на прашањето поставено од Путин: дали власта во развојот на Русија ќе се потпре на сопствените сили на земјата или на туѓите совети и инвестиции? Една од манифестациите на економската слобода беше отворање на руската економија кон непречена инвазија на странски капитал. Путин и неговите соработници сметаат дека ова е важно достигнување. Но, за Русија тоа се претвори во катастрофа. Од една страна, се појави негативен „биланс на инвестициски приход“ и останува стабилен (односно, странските капиталисти изнесуваат повеќе пари од руската економија отколку што инвестираат во неа). Од друга страна, многу од најголемите руски компании завршија во де факто странско управување. Странскиот капитал, како и во царска Русија, контролира повеќе од половина од голем број на витални индустрии за земјата.

Во исто време, воспоставувањето на економска слобода, спротивно на уверувањата на Путин, во никој случај не го излечи општеството од корупција, не го запре одливот на капитал во странство и не нанесе удар врз сивата економија.

Во годината кога Путин дојде на власт, Русија беше рангирана на 82-то место според „Индексот на перцепција на корупцијата“ (колку е пониско, толку полоша е состојбата со корупцијата), а во изминатите четири години таа постојано се наоѓаше меѓу 130-то и 140-то место.

Минатата есен, заменикот на Државната дума, Николај Арефиев, повикувајќи се на Федералната служба за финансиска контрола, цитираше податоци дека во текот на изминатата деценија, сивото учество во економијата се зголемило за околу 2,5 пати и изнесуваше 20,7 трилиони рубли. Ова, ќе додадам, е околу петтина од рускиот бруто домашен производ минатата година.

Што се однесува до одливот на капитал во странство, тогаш, според сведочењето на академик Сергеј Глазиев, кога тој беше советник на претседателот Путин, поради него, Русија изгуби повеќе од трилион долари и „ние знаеме дека околу половина трилион долари ротираат помеѓу офшор компании и руската економија, а втората половина трилион испари целосно во непознат правец.“

Уште една работа. Економската слобода бара, како што нагласи Путин во обраќањето во 2000 година, „да се обезбедат еднакви услови за конкуренција“. Веројатно, само чиста случајност може да објасни што во списокот на милијардери кои се множат за време на владеењето на Путин има многу луѓе, по аналогија со една друга позната заедница на деловни луѓе, „од кругот на пријатели на Путин“.

Спроведувањето на упатствата на Путин за воспоставување на правна основа за правото на приватна сопственост на земјиштето доведе до фактот да земјоделското земјиште биде ставено во комерцијален промет, од што комунистичката Државна дума претходно успеа да го спаси. И, како што не беше тешко да се предвиди, имаше прераспределба на земјиштето од монструозен размер. Постепено земјиштето преминуваше од оние што живеат и работат на него кај оние кои имаат многу пари. Земјоделскиот попис во 2016 година откри колку далеку отиде овој процес. Четиристотини земјоделски претпријатија, помалку од 1,5%, зазедоа 69% од целото земјоделско земјиште; во просек, на едно од овие претпријатија отпаѓаат 451 илјади хектари. Латифундистите (големи земјопоседници) од најзаостанатите земји во Африка и Латинска Америка можат само да завидуваат.

Обратната страна на овој процес е уништување на традиционалниот рурален свет: експропријација на селаните, нивна пропаст и, соодветно, истребување на селата. Руралното население во Русија се намали за 1,9 милиони во текот на годините на владеење на Путин. И нема причина да се надеваме дека овој тренд ќе се промени.

Во своето обраќање во 2000 година, беа задоволени двата „планови на Путин“ во врска со социјалната политика на властите. Едниот – користејќи го современиот термин „оптимизација“ на социјалните обврски на властите. Вториот: „Ние ќе спроведеме социјална политика врз принципите на ... прифатлив квалитет на основните социјални придобивки“.

Кој од нив беше оригинален, може да се процени според овој пример, што сведочи за вистинскиот квалитет на основните социјални добра. За време на првите два мандати на Путин и под Медведев, основата на егзистенцијалниот минимум беше минималната потрошувачка кошничка со таква група на прехранбени производи, која, според медиумите, за голем број најважни производи беше посиромашна од затворската исхрана. Потоа, таа беше заменета со повеќе лукави, но не помалку немилосрдни непрехранбени производи и услуги за сиромашните класи: нормите на храна беа зголемени, но во исто време и другите компоненти на непрехранбените производи и услуги почнаа да се одредуваат не со природни индикатори, туку според процентот на цената на групата на прехранбени производи.

И на крајот на краиштата, само во следните шест години од претседателствувањето на Путин, покрај вообичаеното зголемување на тарифите за домување и комунални услуги, во сметките се појавија и плаќања за големи поправки и општи станбени услуги; данокот на имот вртоглаво се зголеми. Но, сето ова не влијаеше на вредноста на егзистенцијалниот минимум на кој било начин, бидејќи не влијаеше на цената на групата на прехранбени производи. Јас го пресметав непрехранбениот дел на непрехранбените добра и услуги според претходните природни стандарди и се покажа дека во реалноста основната плата треба да биде некаде двојно поголема од онаа што ја утврдија властите во четвртиот квартал од 2019 година.

Во последните пет години, мотото на социјалната политика на властите стана фразата на Медведев: „Нема пари“. На пример, во 2016 година немаше пари за законското прилагодување на пензиите во согласност со официјалната инфлација од 2015 година. Не беа најдени пари да ја елиминираат еклатантната неправда во иднина, поради што денес „просечниот“ пензионер од тоа време губи повеќе од 10 илјади рубљи секоја година.

Во истата 2015 година, кога состојбата на дел од населението со ниски примања нагло се влоши, членовите на Државната дума од „Единствена Русија“ и Народниот фронт пронајдоа начин да им помогнат на сиромашните: со еден удар тие откажаа 24 закони кои обезбедија компензација за разни социјални плаќања според висината на инфлацијата. Малку подоцна, недостатокот на пари стана мотивација за зголемување на возрасната граница на пензионирање...

Но, од каде доаѓаат парите во Путинова Русија за подобрување на материјалната благосостојба на обичните луѓе, бидејќи во развиените капиталистички држави тоa e oвозможено преку прогресивното оданочување на високите приходи, нешто што претседателот категорично не сака да го воведе во нашата земја.

Сепак, руската држава немаше пари само за сиромашните. На пример, во 2019 година, во медиумите се појавија извештаи дека се потрошени 3,18 милијарди рубљи за награда на членови на одборот на државното претпријатие „Газпром“ и за наградување на членови на одборот на државната нафтена компанија Роснефт или 3,57 милијарди рубљи.

Во своето обраќање од 2000 година, претседателот, природно, ги пофали достигнувањата на властите во развојот на демократијата: „Уставот гарантира индивидуални права и слободи, формиран е демократски политички систем, Русите избираат претседател, пратеници во Државната дума, гувернери, градоначалници и телата на локалната самоуправа.“ Само сега, тврдењето за „вертикалата на владеење“ водеше во насока која е дијаметрално спротивна на онаа што може да се нарече развој на демократијата.

Членот 3 од Уставот од 1993 година гласи: „1. Носител на суверенитетот и единствен извор на власт во Руската Федерација е нејзиниот мултинационален народ ... 3. Највисок директен израз на власта на народот е референдум и слободни избори.“

А изградбата на Путиновата „вертикала на владеење“ всушност ја одзеде власта од народот и ја предаде на службените лица. Не помина многу време откако Путин ја презеде функцијата и го откажа изборот на гувернери. Вистина е дека Медведев, на крајот од своето претседателствување, ги обнови изборите на гувернерите на регионите, но во исто време беше воспоставен систем за филтрирање дизајниран да спречува учество на кандидати на избори кои не беа соодветни за властите. Па, изборите според народната волја на „градоначалниците“ во многу региони генерално постанаа уште една од легендите. „Единствениот извор на власт“ со својот „најдиректен израз“ на власт избира гувернер, а потоа претседателот, со единствена одлука, го отстранува овој гувернер – постана законско правило.

Од година во година, „вертикалата на владеење“ сè повеќе почнува да наликува на полициска палка. Власта намерно спроведува напад врз политичките права и слободи на „единствениот извор на власт“. Таа сè повеќе ги ограничува можностите за одржување јавни акции и ја заострува казната за нивна неовластена организација (иако во Уставот не е наведено дека претставниците на „единствениот извор на власт“ за одржување јавни акции треба да бидат почестени со највисока дозвола од бирократските органи).

Донесени се закони што овозможуваат да се изедначат критиките кон властите со екстремизмот. Законите на Јароваја од 2016 година создадоа законодавна основа за распоредување на целосна контрола над граѓаните на Русија ... И со цел да се создаде солидна поддршка за „вертикалата на владеење“, во текот на годините на владеењето на Путин, многу беше направено за зајакнување на репресивниот апарат на власта: од проширување на правата на службениците за спроведување на законот и создавање на Националната гарда до значително монетарно зголемување на задоволеноста на безбедносните службеници.

Значи, можеби треба да се додаде уште еден амандман на Уставот предложен од властите, кој ќе ја круниса долгогодишната наменска работа на Путин за изградба на „вертикалата на владеење“: „Носител на суверенитетот и единствениот извор на власт во Руската Федерација е претседателот. Обидот на народот да ги присвои овластувањата на власта е казниво со закон“? Или, пак, една ваква измена веќе беше направена, само во прикриена форма?

„Главната работа е да разбереме каква Русија сакаме да имаме“, рече претседателот Путин. Па, во неговото обраќање во 2000-та, јасно се наведени контурите на Русија што тој ги градеше оттогаш, без да отстапува од избраниот курс. Ова е земја со „демократско-цезаристичка“ форма на владеење (политиколозите под овој поим подразбираат авторитарен режим кој ги одржува формалните знаци на буржоаска демократија), чијашто економија е изградена врз основа на постојана прераспределба на општественото богатство во корист на неразрушлив блок од олигарси и функционери. Според извештајот на швајцарската банка „Credit Suisse“, најбогатите 10% од населението веќе поседуваат 83% од вкупното нето богатство на жителите на нашата земја. Соодветно на тоа, просперитетот на „најбогатите илјада“ е поддржан од властите на ниво на општествена елита на најбогатите држави, а сиромашните живеат на нивото на обичното население од најзаостанатите земји. Доволно е да се каже дека во рангирањето на земјите според животниот стандард во 2018 година, дури и Монголија беше повисока од Русија. Фигуративно кажано, Русија на Путин е рај за богатите и пекол за сиромашните.

Дваесет години се прилично долг период во кој може да се постигнат многу резултати. На пример, во истиот временски период, советската влада успеа не само да ја извлече нашата земја од состојбата на пропаст, туку и да ја доведе во првите редови во светот во најкус можен рок, да создаде предуслови за победа во Голема патриотска војна. Триумфот на СССР се засноваше на модел на социјалистички развој што одговараше на интересите на луѓето и потребите на тоа време. Што гледаме сега? Во текот на изминатите 20 години, можеби, развојот на сепаратистичките тенденции беше запрен. Сепак, според повеќето индикатори за социо-економски развој, Русија не го достигна нивото од 1990 година.

Сè уште сме суровинска економија. Покрај тоа, транзицијата на клучните сектори на економијата под контрола на странскиот капитал се зголемува, што не може, а да не инспирира чувство на вознемиреност. Дури и некои претставници на властите во последно време зборуваат за влошување на социо-демографската криза. Но, не треба да заборавиме дека за да станеме од колена и да направиме моќен скок напред нема да биде можно ако се зачува капиталистичкиот систем.

Неповредливоста на сопствениците на индустријата за суровини, зачувувањето на членството на Русија во Светската трговска организација и ориентацијата кон нејзините принципи, назначувањето на бранители на монетаризмот на клучни позиции во владата првично ја блокира можноста за надминување на полуколонијалната природа на економијата на нашата земја и ставање крај на социјалниот геноцид врз луѓето.

Наивно е да се очекува дека сегашната влада ќе го смени моделот на развој. Се разбира, Владимир Путин редовно изговара „убави зборови“ – за да го прикрие продолжувањето на неолибералната политика на „Вашингтонскиот консензус“. Но, земјата и народот не се ниту студени ниту врели од ова (Види Откровение на Јован 3:15-16). Само голема промена во моделот на развој може да ја изнесе Русија од ќорсокак, да стави крај на грабежот на работниот народ.

Превод: Томислав Захов

Слики: Waldemar von Kazak

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото