Наследството на Дарвин

20.02.2021 15:56
Наследството на Дарвин

Овој месец се навршуваат 150 години од објавувањето на книгата на Дарвин „Потеклото на човекот“.

„Потеклото на човекот и неговата историја ќе бидат прикажани во ново светло“. Оваа реченица е единствената алузија на човечката еволуција во ремек-делото на Чарлс Дарвин „За потеклото на видовите“, кое во 1859 година ја постави теоријата за еволуцијата на животот на Земјата. Дарвин целосно ги исклучи луѓето од неговиот нацрт, додека ова навестување е во последното поглавје, како сцената на крајот од шпица на филм посветен на суперхерој. Како да сака да каже: „Продолжува…“

Продолжението навистина се појавило во „Потекло на човекот“, објавено во февруари 1871 година. Целиот канон на Дарвин е вреден да се прочита (иако трактатот за црвите и растителната мувла сепак може да биде само за неколкумина избрани), но „Потеклото на човекот“ ми е неговата омилена книга затоа што тука конечно се занимава со луѓето. Дарвин е одличен писател, а неговата проза е волшебна:

„Покрај сите свои благородни квалитети, сочувството кон најсиромашните и наклонетоста не само кон другите луѓе, туку и кон последното живо суштество, покрај божествениот интелект со кој успеа да навлезе во поредокот и движењето на Сончевиот систем - со сите овие возвишени моќи – Човекот во својот телесен склоп сè уште го носи неизбришливиот печат на неговото скромно потекло“.

Овој пасус ја содржи централната идеја на книгата: дека ние сме најпарадоксалната творба на природата. Ние сме животни, но посебни. Ние сме дел од еволуцијата, но погледнете до каде сме стигнале. Ние сме, како што би рекол Хамлет, сонот на сите животни.

Во двата тома на „Потекло на човекот“, Дарвин опфаќа безброј области, вклучувајќи го и деталното и опсежно испитување на улогата на додворувањето и сексот во еволуцијата, каде што компетитивните мажи и пребирливите жени применуваат сложени стратегии за да ги зголемат шансите за репродуктивен успех и да ги пренесат своите гени.

Тој ги истражува заедничките особини на луѓето и другите животни, преку нивните коски и развојот на ембрионите, што, заедно со другите докази, доведе до она што денес е несомнено точно: ние сме животни кои еволуирале од некои претходни животни, и дека сме дел од вкупниот живот на Земјата како суштества што настанале, а не се создадени. Дарвин ни кажува дека само предрасудите и ароганцијата можат да нè доведат до поинаков заклучок и предупредува дека „почесто се има доверба во незнаењето, отколку на знаењето“ – што би можело да биде мантрата на 21-от век.

Понатаму, стигнуваме и до прашањето за расата. Дали заедниците на луѓе се од ист вид или сме различни? Повеќе од еден век пред Дарвин, тоа било централното прашање на конфликт помеѓу моногенистите и полигенистите, каде што првите тврделе дека луѓето се ист вид, а вторите истакнувале дека различните раси имаат различно потекло. Волтер, шампионот на разумот и просветителството, исто така,бил расист, убеден дека црните луѓе припаѓаат на друг вид. Дебатите за расата го следеа пробивот на науката во политичката идеологија на империјата, со откривањето на таксономиите што не биле само обични класификации, туку нивниот поредок бил хиерархиски. Во секоја верзија, сепак, белите Европејци се сметале за супериорни во однос на сите други. Десетици автори се обиделе да ги пребројат расите, од Вон Лајн до Кант, и тоа главно од нивните салони без никаква теренска работа. Дарвин, нежно ги задева кога им посочил дека бројот на раси варира од една до 63, во зависност од тоа кој ги брои.

Спротивно на тоа, тој заклучува, врз основа на обемни докази, дека сите раси се всушност еден вид и дека предложените граници помеѓу расите според физичките одлики или однесувањето се лажни, додека разликите што ги забележуваме се градираат меѓу различните заедници. Дарвин изведува аргументи против расниот есенцијализам - идејата дека расните карактеристики се непроменливи. Исто како и Дарвиновата теорија за еволуцијата, современата генетика го поддржа и темелно го докажа овој аргумент. Физичките разлики се реални меѓу популациите кои имаат различни предци, но овие разлики се флуидни и во постојан развој, додека поимите за раса како што ги користиме денес се прашање на социјална конвенција, а не на биологија.

Дарвин бил либерал и аболиционист, можеби под влијание на неговиот учител по таксидермија во Единбург, Гвајанец по име Џон Едмонстон, кој го започнл својот свесен живот како роб. Но, треба да се биде чесен во проценката на Дарвин и неговото дело. Тој бил човек на своето време, а „Потеклото на човекот“ содржи многу делови што денеска се длабоко вознемирувачки, научни илузии и политички архаизми. Дарвин никогаш не го споменува Едмонстон по име, туку само како „полнокрвен црнец со којшто некогаш бев близок“. Тој исто така пишува и за тоа како „цивилизираните човечки раси сигурно ќе ги искоренат и заменат дивите раси ширум светот“.

Во некои поелегантни цитати, забележлива е типичната викторијанска употреба на зборот човек (маж) која важи за сите луѓе. Ова не е јазичен превид, бидејќи Дарвин е убеден дека жените се интелектуално инфериорни: „Како што мажите секако се супериорни во однос на жените од многу аспекти, така и просечната ментална моќ на мажите мора да биде поголема од онаа на жените“. Делумно, благодарение на неговото наследство, денес знаеме дека тоа не е точно.

Живееме во трескавични времиња, кадешто историските гиганти се предмет на преиспитување и, во некои случаи, отстранување од јавната сфера. Во „Потеклото на човекот“, Дарвин го фали неговиот далечен братучед Франсис Галтон, чииѓто идеи за интелектпт се провлекуваат и во мислата на Дарвин. Галтон бил убеден расист и евгеничар, па затоа во 2020 година неговото име беше отстрането од името на амфитеатарот на Лондонскиот универзитетски колеџ, институција тесно поврзана со неговата работа за евгеника.

Никој разумен не повикува на укинување на Дарвин, што не значи дека тој и неговото дело не подлежат на историско преиспитување. Начинот на којшто тој ги опиша разликите меѓу половите и различните човечки заедници е добро документиран и проучен; читањето на некои од овие описи денес предизвикува непријатност. Тој бил во право за некои од најважните човечки идеи, а грешел за други. За разлика од Галтон, идеите на Дарвин немаа политички импликации кои, барем во случајот на Галтон, биле тестирани низ целиот свет во поголемиот дел од 20 век, во геноцидни размери. За да може да препознаеме, потребни се дискусии, изучување контекст и нијанси и тоа во духот на интелектуалната искреност.

Кој знае за што ќе нè презираат за 150 години. Тоа е историски процес. Современите дебати кои тргнуваат од привидната даденост дека не можеме да ја менуваме историјата, всушност не сфаќаат дека историјата, по дефиниција, постојано се менува. Минатото е дадено, а не историјата, па задача на историчарите е постојано да ја преиспитуваат со помош на нови откритија и во светло на сегашната култура.

Тоа е и причината зошто „ Потеклото на човекот“ е моја омилена книга од Дарвин, бидејќи дури и најголемите од нас се само луѓе - комплицирани и грешни. Стаува збор за длабоко хуманистичка книга. Дарвин ја отфрла идејата дека „дивите раси“ се различни од цивилизираните, иако тој го користи јазикот на империјалната доминација. Сепак, во исто време, тој гледа дека силата на човечкиот род лежи во соработката, либерализмот и благородноста:

„Како што напредува цивилизацијата и малите племиња се собираат во поголеми заедници, секој човек, дури и наједноставниот ум, знае дека треба да ги прошири своите социјални импулси и сочувството кон сите припадници на истата нација, иако не ги познава лично. Штом го почувствува тоа, само неприродна брана може да го спречи да ги прошири своите симпатии кон луѓето од сите нации и раси “.

Ова се идеи за секое. време.

Слики: Matt Belk

Извор: The Guardian

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото