Како да станеш активна граѓанка

07.03.21 11:26

Зошто да станеш активна граѓанка? Формалниот статус на граѓани, со права кои ни следуваат како и на мажите, е претешко стекната придобивка од повеќевековен, организиран јавен ангажман на генерации и генерации жени.

Штета е да не го искористиме за наше подобро локално секојдневие, се вели во Фејсбук и Инстаграм кампањата „Како да станеш граѓанка“ на Акција Здруженска и други организации.

#САМОУПРАВУВАЈЛОКАЛНО!
#womenempowerment
#genderbudgeting
UN Women Skopje

Партнерски организации:

Биовита - Biovita 
Giz Zeni Sveti Nikole 
ZGI KLEA Bitola  
Zdruzenie Radika-De  
Визија Кавадарци 
Женска Солидарност | 
РАЈ Росоман 
Zensko Lobi 
Forumi Gruas 

Кампањата е дел од проектот „Зајакнување на локалното женско организирање“, спроведен од Акција Здруженска во рамките на проектот на UN Women „Промовирање на родово-одговорни политики и буџети: кон транспарентно, инклузивно и отчетно управување во Република Северна Македонија“, со финансиска поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка и Шведската агенција за меѓународна соработка и развој - Сида.

Визуелната изработка на кампањата е на дизајн студио КОМА.

Слични содржини

Око
Општество / Активизам

ОкоБоли главаВицФото