Мајмунчињата и крокодилот

08.03.2021 18:35
Мајмунчињата и крокодилот

 
Пет мајмунчиња, крај река,
Во џунгла, прават игранка:
Дремливиот крокодил
го закачкаат од гранка.
Се нишкаат на сите страни,
кое каде ќе се најде:
„Чичко крокодил,
Гризни нè, ајде!

Пет мајмунчиња,
слободни во природата,
Како гимнастичарчиња
Летаат над водата.
Се нишкаат долу,
се нишкаат горе:
„Чичко крокодил,
дал си гладен, морè?“

Четири мајмунчиња,
воопшто не е смешно,
стуткани на гранка,
плачат неутешно.
Плачат до мракот,
Без чувство друго:
„Гаден крокодилу,
Братот врати ни го!“

Препев: П. В.

Слични содржини

Пандалф Вулкански
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото