Силен како глуварче

29.03.2021 23:58
Силен како глуварче

 

Ќе се откршам од

овој мој стена живот

и како глуварче

исклучиво тоа

ќе тргнам

во жежок летен ден

на турнеја наречена

ги фаќам за нос претседателите

на држави,

куќни совети,

разни одбори

и хуманитарни здруженија.

 

 

Белки ќе ги потсетам на

свилената едноставност

со која ги потпираа

замоците од песок

кога беа

(а дали бea?) деца

посилни од сите

злобни бранови.

 

Текст и илустрација: Ванчо Полазаревски

Слични содржини

Книжевност

ОкоБоли главаВицФото