За барокната уметност и музика

11.05.2021 11:16
За барокната уметност и музика

Како резултат на кризата во Римокатоличката црква во Рим со реформацијата на Мартин Лутер (сетете се на реформацијата на Мартин Лутер и протестантизмот што тој го започна, меѓу другото и поради заминувањето на Рим од христијанските вредности), во Рим идејата за тоа како да се привлечат верниците во црквата. Решението е - со богато и брилијантно опремени цркви и прекрасни церемонии. Околу 1600. Рим станува центар на барокот, од каде се проширува во други земји, прилагодувајќи се на националните обичаи и традиции, а свештенството станува покровител на уметноста со желба Рим да го направи повторно најубавиот град во христијанскиот свет. Колку протестантите проповедале против надворешниот сјај и раскош на црквите, толку повеќе римската црква се обидувала да ја добие моќта на уметникот. Католичкиот свет открива дека уметноста може да и служи на религијата на начини што далеку ја надминуваат едноставната задача на раниот среден век кога образувале луѓе кои не можат да читаат црковна доктрина.

Сега таа мора да ги убеди и да ги врати во своите редови оние што читаат (машината за печатење Гутенберг беше измислена кон крајот на 15 век). Науката станува сè погласна наспроти убедувањата на црквата. Интелектуална и научна револуција се одвива низ цела Европа (Коперник, Галилео), уништувајќи ги средновековните сфаќања и темелно менувајќи го човечкиот свет. Новата филозофија става сè во сомнеж. За таа цел, сега се повикани архитекти, сликари и скулптори да ја трансформираат црквата во раскошна творба чиј сјај и изглед треба да го срушат секое човечко суштество. Барокот ќе ги опфати сите уметности од литература, музика, архитектура, урбанизам, театар, сликарство, скулптура.

Некои го нарекуваат барок и „бизарна уметност“ и тоа е последниот голем европски стил пред Француската револуција. Во 17. и 18. век триумфирале барокната уметност и стилот на рококо, што е последната фаза, а барокот своето име го добил од португалскиот збор бароко, што значи бисер со неправилна форма. Барокот е негација на ренесансната уметност. Мирот и хармонијата се отфрлаат, а се градат живи и немирни фасади, помпезни и честопати премногу украсени, со ентериер во кој сликата и скулптурата се поврзани во една единствена целина со архитектурата. Карактеристики на барокната архитектура се монументалноста и величественоста, со цел да се создаде моќен впечаток на изобилство кај човекот. Црквите би требало да бидат слика на небото на земјата, а палатите и замоците треба да симболизираат богатство и моќ. Главните елементи на барокот е движењето, динамичноста, наспроти ренесансата. Барокот, за разлика од идеализираната реалност во ренесансата, воведува нови теми, реални претстави и на стари луѓе и аскети, мртва природа, жанровски сцени или ентериери и многу повеќе.

Катедралата во Берлин

Како еден од главните представници на барокот Питер Пол Рубенс Рубенс го карактеризира создавањето на големи раскошни и празнични слики. Илузијата на длабочина и светлина го прави неговото сликарство уникатно. За Рубенс, сенката не е отсуство на светлина како кај Караваџо, таа е топла и малку потемна и зрачи со самата светлина. Додека во Италија грозничаво "бркаа" по стандарди за убавина што им беа толку свети, Рубенс не ги користеше „идеалните“ форми на класична убавина. Тие беа премногу апстрактни и далечни од него. Неговите мажи и жени се живи суштества представени реалистично, а всушност во Фландрија, слабите жени не биле во мода во тоа време, па некои може да му замерат на неговите „дебели жени“ (оваа критика нема многу врска со уметност, туку повеќе со тогашната мода, и не треба да ја сфаќаме сериозно поради тоа), но тој приговор кон него за неговата радост кон бујниот, па дури и бучниот живот со сите негови манифестации го спасува Рубенс, таа радост кон животот ги трансформираше неговите слики од чиста барокна декорација во дворови, во ремек-дела што изобилуваат со живост дури и во студената и стерилна музејска атмосфера.

Што се однесува до барокната музика, таа е исто така моќна алатка за комуникација, карактеризирана претежно со раѓањето на операта и концертите. Иако композициите се создавани да ги предизвикуваат и разбрануваат емоциите кај публиката, тоа представува многу поедноставна форма на уметност, во споредба со барокните слики, скулптурата и архитектурата. Барокната музика ја рефлектира суштината на времето, а тоа се емоциите и движењето по секоја цена. Забрзувањето на темпото на човековите активности донесено од вечното движење, активност и истражување, го истакнува значењето на времето и на часовникот, чива единствена функција на преведување на движењето на времето во просторни димензии. Протокот на времето и пронаоѓањето на часовникот во 14 век е клучната карактеристика на тогашното општество. Волтер дури ја проектирал сликата за Бог како врвен производител на часовници. Што се однесува до познатиот П.П. Рубенс сликајќи ја „Градината на Љубовта“, која претставува прослава на бракот на сликарот со неговата втора сопруга, композицијата е исполнета со волшебни и со еротски набој пополнети фигури кои претставуваат плодност и изобилство на љубов и среќа. Гледајќи ја сликата скоро можете да ги слушнете композициите на Бах кои ја придружуваат оваа слика за венчавка, надополнувајќи ја композицијата скоро перфектно.

Оваа слика е моќна демонстрација на христијанството, чии најистакнатите карактеристики, љубовта, мирот и среќата, се всушност прилично хипи - атрибут, а и воедно она што ја направи христијанската религија еден од широко најраспространетиот систем на верувања во светот во вековите што доаѓаат, пружувајќи им утеха на сиромашните, напатените и заборавените.

„Давид со главата на Голијат“, Караваџо, 1605-1610, Галерија Боргезе, Рим

 Насловна фотографија: Барокен театар во Крумлов

Слични содржини

Книжевност / Уметност / Теорија / Историја
Култура / Уметност / Теорија / Историја
Уметност / Теорија / Историја
Уметност / Теорија / Историја
Уметност / Теорија / Историја
Уметност / Теорија / Историја
Графички Дизајн / Уметност / Музика / Историја

ОкоБоли главаВицФото