Јубилејна изложба со 150 дела на Димче Коцо

23.06.2021 10:57
Јубилејна изложба со 150 дела на Димче Коцо

„Димче Коцо (1910-2020), јубилеј по повод 110 години од раѓањето“ е насловот на изложбата, која во организација на Националната галерија ќе биде отворена вечерва (среда, 23 јуни), во 20 часот, во Чифте амам.

Ќе бидат изложени речиси 150 таписерии, слики, скулптури и цртежи од сите фази на творештвото на еминентниот македонски ликовен автор, Димче Коцо, како и негови лични документи, кои ќе може да се погледнат до крајот на август. Кураторки на изложбата се вишите кустоски: Славица Алексоска, Маја Неделкоска Брзанова и Маја Чанкуловска.

„Извонредно плодната професорска, музејска, научна и општествена активност на Димче Коцо е доволна за да исполни еден човечки живот, но не и во неговиот случај. Како човек со исклучително чувствителна природа и талентиран уметник, тој остави обемно творештво, таписерии, слики, цртежи, акварели и скулптури, низ кои со многу творечка креативност ги доловил своите уметнички визии. Во неговите дела, плод на зрел автор со богата имагинција, се изразени неговите размислувања за времето и неговото незапирно одминување, за материјата и нејзината минливост, за човекот и неговото опкружување, обичаите, верувањата, размислувањата“, велат кураторките.

Коцо учествувал во основањето на Филозофскиот факултет и Институтот за историја на уметност, во градењето и образувањето на нови генерации историчари на уметност, во создавањето и раководењето со нови музеи, нови научни списанија, вршел обемни научни истражувања и автор е на голем број научни трудови.

На јубилејната изложба на Димче Коцо ќе бидат поставени негови дела во сопственост на институции и приватни лица, кои веќе се познати во македонската ликовна јавност, но и дела што досега не биле изложувани. Изложбата е дел од „Скопско лето“.

 

Слични содржини

Графички Дизајн / Уметност / Музика / Историја
Мода / Уметност / Историја
Уметност / Историја

ОкоБоли главаВицФото