Пред вратите на ЕУ заглавија Турција, Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина

30.06.2021 12:08

Сигурна сум дека е само коинциденција тоа дека сите овие држави имаат значаен број традиционално присутно муслиманско население.
И сигурна сум дека е само коинциденција тоа дека во ЕУ нема држава со мнозинско или со значаен број традиционално присутно муслиманско население.
Турција беше прва пред ЕУ вратите. Ја држеа во чекална додека не се создадоа услови за доаѓање на некој како Ердоган. И сега имаат легитимна причина да не започнуваат преговори. Коинциденција.
Македонија беше оценета од Бадентер на исто ниво како и Словенија и беше единствена од републиките на СФРЈ која успеа да излезе од федерацијата без конфликт. Па се појави Грција, па се иницираше меѓуетнички конфликт (увезен од Косово), па Германија го устоличи Груевски, па кога глупавите Македонци успеаја да се справат со сето тоа им ја насскаа Бугарија. Коинциденција.
Албанија, епа не може да влезе без Македонија. Коинциденција.
Босна и Херцеговина, најголемата жртва од распадот на СФРЈ, и единствена заради која има се уште судења пред Хашкиот трибунал и обвинети и осудени (Милошевиќ, Младиќ, Шешељ) по ред Срби, ама кои немаат врска со Србија, која впрочем доби датум за преговори. Коинциденција.
Малку премногу коинциденции се собраа. Ама така оди тоа со коинциденциите.