Вмигдруг и Стоглав

05.07.2021 15:26

Вмигдруг му рекол на Стоглав:
„Баш си своеглав!“

Вмигдруг му рекол на Стоглав:

„Баш си своеглав!“

„За тебе сум Немејски лав“,

одговорил Стоглав.

 

Стоглав - чудовиште од будистичката митологија; огромна риба со сто глави создадени од стотина погрдни зборови изговорени во текот на еден инаку беспрекорен живот.

Немејски лав - во старогрчката митологија огромен лав што пустошел во околината на Немеја; бил убиен од Херакле, и тоа е првото херојско дело на Херакле, од дванаесетте.

 

Слични содржини

Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански

ОкоБоли главаВицФото