Сакаме да спроведеме вистинска урбана револуција

30.07.2021 18:22

Сакаме да спроведеме вистинска урбана револуција. Секој втор паркинг ќе биде претворен во место за дрво, тревник, проширен тротоар или велосипедска патека. Ќе извадиме сто хектари асфалт од улиците и ќе го замениме со дрвја или со трева. Сто улици ќе ги претвориме во зелени оази.“

***

Скопје е како во дупка. Знам дека и во Скопје во зима има загадување, има многу денови со лош воздух. Затоа е многу битно да се садат дрвја и да се прават паркови, инаку нашите градови нема да бидат за живеење. Мерките што беа досега спроведувани во Скопје не одеа во добра насока.

Кристоф Најдовски, парижанец со битолско потекло, бивш заменик-градоначалник за транспорт и мобилност, сегашен заменик за зеленило и биодиверзитет на Париз; Призма, 26.07.21.

 

ОкоБоли главаВицФото