Паљевина

28.05.2009 18:23
The_Guitar_Player.jpg

Осеќа се низ отворен прозор, уз четворотактну осамцилиндричност на половни авта.
Надоваѓа од позади гол рид, кој се види преко браник, исчољкан од хајвејски зашалтувања на автичиња.
Нема ги мисле, нема га пулс. Само ритмичко баботење од испод хаубу.

Ни време не тече, има га како зрак од чисту белу светлост.
Садржи ги моменти, прошли и идуќи. Садржи не` и нас, космички парченца, кои постоим како фреквенцие у измаглицу на сад`шњицу.

Преко подотворени врата, мирише на сумњиво. Мутна некоја тишина од позади рид.
Пруга стои како арт-инсталација. Подножје е гробље на камионски гуме. Трупани у купови и купови. Наизглед хаос. А под конац.

Наѕирнуе се. Путче. До врв на рид. Од путељак, две стране препуни сас трња, жбуњеви. Шиштив ѕвечарке, ревив ѕверке.
Врв на рид. Камен портал попречен од коцкастога џина. Сакаш да пројдеш. Ама оштар поглед и витлаќа тољага ти покажуев дека не може.
И, зашто? Читаш на таблу поставену од страну зашто не може - штеп на оп`нак не ти е како што треба, џвакаш гу храну у погрешан ритам, раздељак ти е презабеган на десно.
Читаш даље: магаре ти е лошо потковано, торбица ти има превише преграде, пљоска не ти е аеродинамична.
И прашуеш се - што ме, па, тој прави мене спречуе да припару у зелену сл`нчеву долину коју гу гледам од другу страну?
Знаеш ти дека си си исти, ама у очи на жители на ПрестижЛенд е голем стра.

Најпрво, они знаев дека ти ги њима цениш малце повише од себе и од онија од куде што доваѓаш. Значи, имав си гу качено цену. Вредност е извитоперена ради перцепцију. Мил мој себеобезвреднувачу, зашто мислиш дека твоја долина од овуј страну на ридче е лошо место?
С`г, тачно дека имаш овде сподобе кои не умев формулари и обрасци да попунив. Тачно е и дека Си-Ви е немогуќа мисија за њима. Хеј, хеј! Па, онија од другу страну имав дадено упутства за `што` и `како` треба. Зашто не се потрудив малце тија од твоју страну на рид да гу сфатив дужину на пут кој га имав изнаработено онија од другуту?
Истина е дека самосталност те принудуе и на себеодговорност. Т`га нема тато, нема мама. Нема га ни он`ј чичко сас лижавчиња на клупу у парк. Нема шлепација сас сопствени бандидоси. Е, а тебе ти толко убаво да ги прифаќаш успеси како само свои, а падови да ги пребациш на опкружење, миличак.

Пробај експеримент.
Пробај да направиш збир на свои достигнуќа, и без пристрасност да ги објасниш како су се десиле.
Пробај да видиш колко удел имаш ти, а колко све остало у туј успешност.
Салдо на твое страну е сас не б`ш много процент, а?
Опа! Што ќе се прави?
Пробај, послемто, да ги видиш онија што су среќни у твоју долину.
Пробај, да трансцендираш малце од себе и да се ставиш на њино место.
Замисли си дека живиш како њима.
Земи ги разлози `за` и `против` сас кои би ти сакаја да бидеш на њино место.
Поново ли ти искача непријатан баланс?
Поново ли е `ни вамо, ни тамо` позиција?
Опа! Ајде, ајде, што да се прави, а?

Зашто не може да се сагледав сви твои пашњаци, реке, конаци у пуномоќан сјај?
Не како онакви као што су, него какви можеш да ги направиш да бидев.
Зашто да чезнееш за нешто што ти га прикажале како ЛуксузКантри?
Знаеш за оној `прљав веш се пере у круг на фамилију`?
Епа, због тој ти га гледаш само оној убавото од прекоридску долину.

Свак човек како човек е и сјајан на моменти, и гнасан на моменти.
Уме да му светне осмех, уме да поступи сас добар гест, уме да биде ентузијаст и да уложи пуно добру вољу у нешта.
Ама уме и да напакости, да ти подвали загуљену местенку, уме да биде скржав, и уме да те заглави - понекад ч`к и без себичњачки пориви, него, ете такој, затој што беља му се може.

И мислиш дека тамо људи су нешто по-оправени?
Овде, ја мислу дека фали историчност. Супер е било у шестособан стан, сас два плодоносни шпајза.
Е, ама наша соба е била занимална т`га. Кујна, работилница и складиште биле другите собе.
Е, с`га се страда од недостиг на породичну топлину и поддршку.
Прифати гу независност. Не пребацуј кривицу. Пробај сас све свое што ти е овде, да бидеш најбољи што можеш.
Викаш, здиплиле ти га алат?
Никад не е ни бија твој.
Сакаш да кажеш дека си жедан, пошто ти гу однеле чешму?
Направи бушилицу, ископај си бунарче, произведи чекрк, и имај си своју воду.

Пробај да га одпрашиш тепих од твоју собу.
Пробај да ги укутијчиш играчке кои повише ти одвлачав пажњу, него што ти користив.
Види, види само, колко тој много прљавштина и ѓубре имало под твој тепих!
Зимај гумени рукавице и црни џакови и одвлечуј ствари на депонију.
И, види кои од твои ќе ти помогнев, а кои само ќе буљив низ прозор и ќе маштав за чистоќу на предели од другу страну на рид.
Тија што ќе ти помогнев, мил, да си ги чуваш како зеницу у око.
Тија што ќе продавав зевала, остави ги. Почекај ги да ти се обратив.
Намести ги рафтчиња, спреми га радно асталче, и почни да гу упрактикуеш своју свакодневност.

Пробај да забравиш дека има Златна Долина од другу страну.
Затој што сви Елдорадо-а су никад докажани митови.

Овој место што е твое, не е проклет Нев`рленд.

Оној наводно `златно` од другу страну е суров челик, сас позлатен сјај од рекламирање.
Долина не е долина - тој е прокључан казан куде врие опасно, и куде исчуруев све оној што не е довољно сурово и сирово.

Твој Нев`рленд к`д беше игротека, беше фантазија.
Изгледа, Ѕвончица се разочара од нас, и отиде да гради кариеру негде другде.
Не можесмо да летимо више. Сами одлучисмо дека играчке су ни застарени.
И, замисли, како престанава да ни донасав послужавници сас плескавичке и чоколатца, почнамо да осеќамо дек смо гладни.

И видесмо га огледало у ходник. И видесмо ги пејсажи од преко рид.
Огледалото ни даде непријатан одраз.
Немаше Алиса од другу страну. Немаше гу ни од нашу.
Овде још увек команда Луд Шеширџија, и његови верни следбеници и покорници.

Има горчљив пелинковац на кој пишуе `Ај, смеј пробај!`.
Високо е на рафт, ама еве, има ве вредни. Нек ти помогнев сас индијанску ступку и испијте гу заедно спознају.

И двор имате за чистење, и семиња за садење.
И ќе пројде довољно време, да забегаш у аргатл`к.
Ќе ги видиш онија од другуту страну, кои ќе ти чукнев на врата да те прашав:
"Може ли да поразговарамо малце, требате ни нешто?"

Ако имаш време да збориш, проќаскај.
Ако сакаш да ѕирнеш, или да дознаеш - мож и ќе видиш дек ти е долина биднала боља него онај њина, од другуту страну.
Ќе бидеш ли задовољан т`га, и ќе сакаш ли да си признаеш?
Дека некад си ги мољакаја да те прифатив, а с`г ти си им потребан, да поразговарате малце.

слики: Дејвид Николсон

 

Слични содржини

Летаргичан
Летаргичан
Летаргичан
Летаргичан
Бонсек [к:1]
Летаргичан
Општество / Став
Општество / Став
Општество / Европа / Став

ОкоБоли главаВицФото