Почина актерката Сабина Ајрула Тозија

11.08.2021 10:34
Почина актерката Сабина Ајрула Тозија

На 75 годишна возраст, вчера вечер во Скопје, по кратко боледување почина актерката Сабина Арјула Тозија. Ајрула Тозија својот работен стаж го почна во Драмскиот театар-Скопје каде што се вработи во 1967 година по завршувањето на средното образование во Економското училиште „Моша Пијаде“ во Скопје.

Покрај во Драмскиот театар - Скопје, Ајрула - Тозија играше и во други театри низ Македонија, како и во независни театарски продукции. Во кариерата долга над половина век, Ајрула одигра над 70 значајни улоги на сцената на нејзиниот матичен Драмски театар, но и во скоро сите театри низ земјава.

Остави силен печат на македонската театарска сцена преку улогите во претставите Болва во уво од Жорж Фејдо, Гертруда во Хамлет од Шекспир, Дамите од Аламо од Пол Зиндел, Хекуба во Орест од Еврипид и многу други.

Повозрасната македонска публика ја памети во улогата на Фатиме во „Солунски патрдии“, телевизиска серија на Миле Попоски во режија на Коле Ангеловски снимена во 1985 година. Но и помладите генерации ја запознаа актерската игра на Ајрула-Тозија преку телевизиската серија „Зоки Поки“ снимена по истоимената книга на писателката Оливера Николова. Во оваа серија, која почна со снимање во 2019 година, Ајрула Тозија преку ликот на баба Оле успеа да им се приближи и на младите генерации гледачи.

Ајрула Тозија глумеше и во многу македонски филмови снимени од крајот на шеесетите години, до неодамна. Меѓу првите филмови во кои глумеше македонската актерка е Време без војна, филм сниман во 1969 година. Во нејзиниот актерски опус се запишани и филмовите „Црвениот коњ“, „Жед“, „Тетовирање“, „Ангели на отпад“, „Сенки“ и многу други.

Последните години Ајрула Тозија беше ангажирана во турската филмска индустрија. По улогата на Афи¬фе Ха¬тун во популарната турска серија Сулејман Величествениот, таа да играше и други улоги на тамошната сцена. Меѓу последните беше ТВ серијата Ескија каде го играше ликот на Хајрије Чакирбејли.

Ајрула Тозија е родена во Скопје на 17 април 1946 година. Во 1996 ја доби наградата „Климент Охридски“ за повеќегодишна творечка работа, а во 2015 нaгрaдaта зa живoтнo делo на фестивалот „Вoјдaн Чернoдрински”.

„Покрај животот поминат пред камерите и на театарските сцени, далеку од нив Сабина водеше исполнет живот меѓу семејството и бројните пријатели. За сите нас, за оние кои ја знаат преку камерите или театарот, и за нас кои ја знаеме лично, длабоко ќе ни недостига. Вечна ѝ слава, нека ѝ е светол патот“, напиша нејзиното семејство.

 

ОкоБоли главаВицФото