Работа

20.10.2021 10:32

Злосторниците штотуку го кренале во воздух мостот над
Естакада
Вагоните горат на дното од долината
Ранетите пливаат во врелата вода што ја испушта распорената
локомотива
Живи факли трчаат помеѓу остатоците и изблиците на пареа
Другите вагони се останати да висат на 60 метри над почвата
Луѓе со електрични и ацетиленски ламби слегуваат по патеката
кон долината
И помошта се организира со една молчалива забрзаност
Под покривот од трски шамак и врби барските птици
прават едно убаво безредие
Зората уште не зазорила
А ете ја веќе екипата од стотина дрводелци повикани по телеграф
и дојдени со специјален воз како почнуваат
да го поправат мостот
Пам пам пам
Подај ми ги шајките

Превод: Влада Урошевиќ

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото