Белград. Април. 20 век.

06.12.2021 10:00

Постојат книги кои не се од овој петок.
Од оваа сабота се тие.
Постојат книги кои се од железо.
Во посед на влагата.
Постојат книги со отпечатоци од заби.
Книги со лузни.
Книги остатоци.
Погребани книги постојат.
Одамна ископана земја.
Зарамнета. Истапкана.
Крст. Во нечија глава.
Меѓу дланките.
И спалени книги постојат.
Пепел во облаците.
Жар во устите.

1985.

Превод: Софија Грандаковска

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото