Молба

09.01.2022 23:13

Нека продолжи ова големо судење
без судии и без порота
во тесните коридори од наслутувањата
без распит и без друго мнение

Врз ѕидовите нека се пишува
и од аглите нека се вџашува
загадочното обвинение

Нека стегаат невидливите вериги
и сончевината нека минува низ решетки
додека сум жива


Ти не биди судија
биди сведок на мојата правдина
невина или крива

 

Радмила Трифуновска (Скопје, 28 мај 1939 - Скопје, 13 септември 1994) - новинарка, поетеса и писателка.

Авторка е на збирките поезија „Црна птица“ (1968) и „Црни треви” (1970), и на збирките раскази „Жена и војна” и „Враќања”.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото