Дојде тој ден: треба негде да се појде

21.01.2022 11:34

Дојде тој ден: треба негде да се појде!
Нешто ќе биде створено - на отворено!

Мозокот ти е в глава, нозете в чевли седат.
Сврти се кон каде сакаш да те одведат.

Некој те попречува? Пробај да се ослободиш.
Самиот решаваш каде ќе одиш.

Слушни ја веста: постојат одлични места!

Мисли лево десно горе и долу, на секоја ролја
Мисли! И ќе се (с)најдеш, само со малку волја!

Треба да сакаш многу силно за да одиш понатака.
Ќе биде подобро само со тебе - тоа е просто така.

Самиот можеш да бидеш за спасување појас.
Нигде не постои некој што е повеќе од тебе јас!

А денот е погоден: треба негде да се појде...

 

Препев: П. В.

Теодор Сјус Гајзел (Theodor Seuss Geisel, 1904 — 1991) - американски писател, политички карикатурист, поет, аниматор, издавач на книги и уметник. Славата ја стекнал како автор на низа детски книги, кои ги пишувал под псевдонимот Dr. Seuss. Неговите дела вклучуваат неколку најпопуларни детски книга на сите времиња.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Пандалф Вулкански
Пандалф Вулкански

ОкоБоли главаВицФото