Списание МАРГИНА #93

25.01.2022 14:05
Списание МАРГИНА #93

 

Списанието за култура „Маргина“ #93, објавено во септември 2021 година, во издание на книгоиздателството Темплум, е број посветен на сликовниците.

Секој број на „Маргина“ е посветен на различна тема од домашната и светската култура и книжевност.

 

СОДРЖИНА МАРГИНА #93

 

Сликата е нема песна, песната е слепа слика

Кратка историја на сликовниците
Мартин Салисбери и Мораг Стајлс 

Никој не е престар за сликовници
Памела Пол

Зошто нашата иднина зависи од библиотеките, книгите и мечтаењето
Нил Гејман

Ликовно доживување на бајката 
Блаже Конески

 

Моите омилени сликовници 

Лидија Димковска 

Анета Георгиевска Шајн 

Ване Костуранов 

Дарин Ангеловски 

Никола Гелевски 

Душица Димитровска 

Ивана Галапчева 

Катерина Трајановска 

Катерина Николовска 

Ана Голејшка Џикова 

Наташа Андонова 

Софија Семенпеева 

 

Сликовниците како простори на слобода 

За приказните и сликите, за сликовниците 
Александар Иванов

Сите преобразби во песните на Вулкански 
Билјана Ѓонеска

Бојата на радоста 
Фросина Крушкаровска

Сликовниците ја разбиваат цврстата градба на стварноста 
Емил Алексиев

 

Современи македонски илустратор(к)и 

Александар Иванов 

Ване Костуранов 

Ристо Аврамовски 

Катерина Николовска 

Ѓорѓе Јовановиќ 

Душица Димитровска 

Инес Ефремова 

 

Винтиџ-сликовница

Кукленото село 
Ханс Хофман

Бонус книгичка:

Во прилог на Маргина е џебната винтиџ-сликовничка „Мачорот и ѓаволот“ од Џејмс Џојс.

 

Маргина #92 овде, посветена на регионалната книжевност за деца.

ОкоБоли главаВицФото