Претстава

07.02.2022 12:45

На сцената се наоѓаат трговски претставници на народот и ужасно се навредуваат и пцујат.

Завесата паѓа и се подига, на што изведувачите не обрнуваат внимание и продолжуваат да се „објаснуваат“.

- Каква врска има што се борам за неправедна работа ако тоа го правам искрено?

- А каква, пак, има врска што јас сум неискрен ако се борам за праведна работа?

Тука се поздравуваат.

Завесата се спушта и подига.

Тие тоа го забележуваат и продолжуваат да се пцујат и навредуваат.

 

Превод: П. В.

Жак Превер е француски поет, претставник на надреализмот и симболизмот. Роден е на 4 февруари 1900 година во Неи на Сена, предградие на Париз. Анархист, одметник и сонувач, Превер во својата хуманистички ангажирана лирика зборува за животот во различните негови аспекти. Умрел на 77-годишна возраст.

Попознати негови дела се стихозбирките: „Зборови“ (1945); „Спектакли“ (1951); „Дождот и убавото време“ (1955); „Куп од разни нешта“ (1966); „И други работи“ (1972)...

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото