Пат за в планина

23.02.2022 18:00

Ќе го пронајдам црвениот камен на громот
О исушено билје
Ќе те завиткам во цигара
и ќе те запалам од молњата
Лош знак ми дава небеската птица
Не пиј ноќна вода
коњу мој бос
Не ќе ме однесеш дома
Маѓија закопале во темелот на мојата куќа
Подземен ветер ми ги исече нозете
Ќе легнам во ѕвездените бавчи на ридот
на постела од ружи
Ај свеќа нека ми запалат на челото
и град нека ме испокрши
Се готвев да пуштам корен
а дојде мојата кртица
Коњу мој бос ќе цркнеш од тежина
Добитокот ми го преградува патот
Небото го изгорела молња
Полетај ми в глава плачно камење
Ни во петлени доби не ќе стигнам дома.

 

Слични содржини

нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна
нема
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото