Главниот лажго во светот: Путин

24.02.2022 00:40
Главниот лажго во светот: Путин

Вистината често ја губи битката со лагите. Вистината е покомплицирана, не може да се сврти во ваша корист. Вистината не е интересна. Но, ние веруваме дека вистината ќе победи во војните. Можеби не брзо, можеби не сега. И секако не сама. Но, таа ќе преовладее.

На 21 февруари 2022 година, Путин даде изјава со која ја оправдува руската воена инвазија на Украина. На 21 февруари и на 22 февруари, руските трупи окупираат делови од Украина.

Ќе се браниме со сите потребни средства. А една од нив е вистината.

Оваа статија е уште една инјекција на вистината. Уште една шајка во ковчегот на руските лаги. И Русија.

„Според проценките на експертите, потврдени со едноставни пресметки на цените на нашите енергетски производи, повластени заеми, економски и трговски преференции што Русија ѝ ги даде на Украина, вкупните придобивки за буџетот на Украина од 1991 до 2013 година изнесуваат околу 250 милијарди американски долари.“

Путин лаже.

Украина загуби меѓу 33 и 46 милијарди долари само во енергетската трговија и „преференци“ само со Русија.

Во 2009 година, Украина и Русија потпишаа договори за купување, продажба и транзит на гас.

Договорот за купување ја вклучуваше одредбата „земи или плати“ – од 2010 година, Украина мораше да купи 52 милијарди кубни метри или повеќе гас од Русија. Ако купуваше помалку од ова, годишно сè уште се плаќаа најмалку 41,6 милијарди кубни метри гас. Притоа, беше забранет понов извоз на овој гас, а основната цена беше одредена на 450 долари.

Поради таквите „преференции“ од 2010 година, Украина плаќаше многу повеќе за гас од Европа и го преплати Гаспром за снабдување со гас од 16,8 милијарди долари до 28,8 милијарди американски долари.

Згора на тоа, договорните стапки содржани во договорот за транзит на гас беа премногу ниски, а на Украина ѝ недостигаа околу 17 милијарди американски долари за транзит од Гаспром.
Не знаеме точно какви митски пресметки користи Путин, но дури и прашањето за енергетските стоки и таканаречените „преференции“ веќе зборува многу. Исто така, важно е да се направи разлика помеѓу Украина, како држава, и граѓаните на Украина, често со врски со владата, која навистина имала корист од непазарните услови за соработка за своја (а не за државна) корист.

„До крајот на 1991 година, должничките обврски на СССР кон странски држави и меѓународни фондови беа околу 100 милијарди американски долари. Првично се претпоставуваше дека овие заеми ќе ги враќаат сите републики на поранешниот СССР врз основа на солидарност, пропорционална на нивниот економски потенцијал. Меѓутоа, Русија се нафати да го врати вкупниот советски долг и целосно го исплати. Таа го заврши овој процес во 2017 година. За возврат, новите независни држави требаше да се откажат од своите делови од советските странски средства, а таков договор беше склучен со Украина во декември 1994 година. Меѓутоа, Киев не ги ратификуваше овие договори и подоцна едноставно ги одби да ги спроведе, изнесувајќи побарувања од дијамантскиот фонд, девизните резерви, како и имотот и другите средства на поранешниот СССР во странство.“

Путин лаже.

Русија се обврза да ги плати долговите на Советскиот Сојуз не од добрина. Во октомври-ноември 1991 година, земјите наследнички на СССР и доверителите се состанаа во Москва за да изработат одлука за отплата на советските долгови. Како резултат на преговорите, беше изготвен Меморандум за разбирање за долгот кон странските доверители на Сојузот на Советските Социјалистички Републики и негово наследување од 28 октомври 1991 година, и коминике од 24 ноември 1991 година, во кое се утврдени основните принципи на отплата на долгот.

Одредбите од Виенската конвенција беа користени за да се одреди правичниот дел од долгот за секоја држава наследничка. Затоа, во преамбулата на договорот за правна сукцесија во врска со надворешниот јавен долг и средства на СССР од 4 декември 1991 година, се вели дека земјите ги земаат предвид принципите на меѓународното право и Виенската конвенција за сукцесија на државите во однос на државниот имот, архивите и долговите.

Во пракса, тоа значеше дека акциите на сите страни во договорот беа утврдени врз основа на единствен збирен индикатор пресметан врз основа на факторска анализа. Користени се четири индикатори: уделот на земјите во извозот, увозот, националниот доход и населението за 1986-1990 година. Така, учеството на Русија беше 61,34%, на Украина 16,37%, на Белорусија 4,13%, на Узбекистан 3,27%, а на Казахстан 3,86%. Уделите на другите земји изнесуваа помалку од 2%.

Вкупниот долг беше проценет на 81 до 96,6 милијарди долари. Ќе го земеме максималниот износ од 96,6 милијарди американски долари за да го пресметаме. Во тоа време, уделот на Русија во овие долгови беше 59,25 милијарди американски долари, а уделот на Украина беше само 15,81 милијарди американски долари (16,37% од уделот).

Но, тоа беше само почеток. На крајот на краиштата, сè уште имаше средства. И токму поради нив на 2 април 1993 година, руската влада објави дека ќе ги преземе обврските за отплата на долговите доколку другите наследници се откажат од својот удел во странските средства на СССР.

Украина се согласи да ратификува еден таков договор само под одредени услови. Најважниот од нив беше многу логичен: Русија мораше да открие целосни информации за книговодствената и пазарната вредност на имотот на поранешниот Советски Сојуз во странство за секој предмет потврден од меѓународната ревизија, девизните резерви и дијамантскиот фонд од 1 декември 1991 година, билансите на советските банки во сопственост на поранешниот СССР од 1 декември 1991 година и продолжување на преговорите за негова поделба.

Русија сè уште ја крие оваа информација.

Но, дури и најумерените проценки сугерираат дека имотот на СССР изнесувал 300-400 милијарди американски долари. Да претпоставиме дека го земаме просекот од 350 милијарди американски долари. Потоа, уделот на Украина (16,37%) е 57,3 милијарди американски долари. По одбивањето на уделот на долгот (15,81 милијарди американски долари), Русија треба да ѝ врати на Украина околу 41 милијарда американски долари. Нагласуваме дека тоа е според најумерените пресметки. Вистинската сума може да биде многу поголема.

Всушност, Русија ги измами и украде парите од секој потписник на договорот за наследување на Советскиот Сојуз, а Путин сега користи манипулации, тврдејќи дека Русија ги исплатила долговите на сите.

„Корупцијата, која несомнено е предизвик и проблем за многу земји, вклучително и Русија, доби извонреден карактер во Украина. Таа буквално ја проби, ја изеде украинската државност, целиот систем, сите гранки на власта.“

Путин лаже.

Светот користи различни рејтинзи, вклучително и рангирање на CPI за да ги разбере нивоата на корупција. Клучниот показател на индексот е бројот на поени: минималниот резултат (0 поени) значи дека земјата е целосно корумпирана, а максималната (100 поени) значи практично нема корупција.

Според рангирањето, Украина освоила 32 поени од 100 во 2021 година. Тоа не е добра бројка, но перформансите на Украина значително се подобрија од 2012 година и таа е меѓу 25-те земји за кои е забележан статистички значаен раст во текот на десет години. Ова подобрување се должи на промените веднаш по Револуцијата на достоинството.

Дополнително, важно е да се разбере дека Индексот не е совршен бидејќи ја мери перцепцијата, а не реалните нивоа на корупција во јавниот сектор.

Сепак, интересно е што Русија има уште полоши резултати, со само 29 поени од 100 можни.

„Едноставно, нема независен суд во Украина. Како што побара Западот, властите во Киев им дадоа на претставниците на меѓународните организации приоритетно право да избираат членови на повисоките судски тела – Советот за правда и Комисијата за квалификации на судии. Покрај тоа, амбасадата на САД директно ги контролира Националната агенција за спречување на корупцијата, Националното биро за борба против корупцијата, Канцеларијата на Антикорупциското обвинителство и Специјализираниот суд за борба против корупцијата. Сето ова е направено со помош на изговор за да се подобри ефикасноста на борбата против корупцијата.“

Путин лаже.

Во однос на Националното биро за борба против корупцијата.

Національне Антикорупційне Бюрo (НАБ) е организација за спроведување на законот за откривање и спречување на корупциски прекршоци чии главни задачи се спречување, откривање, запирање, истрага и откривање на корупциски прекршоци извршени од високи функционери. Всушност, Националното антикорупциско биро треба да се бори против ВИП корумпираните функционери – пратеници, заменици, судии, обвинители, шефови на влади и локална самоуправа.

На 19 октомври, Врховната Рада гласаше за предлог-законот 5459-1, со кој се зацврстува независноста на НАБ од владата. Тој ѝ забранува на владата да се меша во активностите на ова тело, да ги укинува актите на НАБ, да издава наредби или упатства во врска со активностите на Бирото итн.

Промена има и во процедурата за назначување на директорот на НАБ: тие ќе се избираат во фер конкуренција, а меѓународни експерти ќе имаат одлучувачки глас. Конкурсната комисија ќе биде составена од шест члена. Тројца членови на комисијата ќе бидат предложени од самата влада и уште тројца од владата, но врз основа на предлози од меѓународни и странски организации. Путин ова го нарекува „надворешно владеење“ – ангажирање на непристрасни меѓународни експерти на кои не може да се влијае.

Во однос на Високиот совет за правда.

Станува збор за формирање на Етички совет при Високиот совет на правдата (ВСП). ВСП е независно судско тело кое може да бара одговорност од судиите и да го чисти судството. Етичкиот совет е тело дизајнирано да го следи интегритетот на членовите на Високиот совет за правда (ВСП).

Етичкиот совет треба да се состои од шест члена: тројца избрани од Советот на судии на Украина и уште три од меѓународни организации кои ѝ помагаат на Украина во судските реформи. Нивното учество во процесот е причина за манипулацијата на Путин со „надворешното управување“, губењето на суверенитетот и потчинувањето на судството на странците.

Украинската влада ја донесува одлуката за именување на сите судии на Антикорупцискиот суд, на ВСС и на членовите на ВСС. Претседателот назначува судии, финализираната листа на членови на Комисијата за високи квалификации ја одобрува Високиот совет на правдата, а членовите на Високиот совет на правдата се именувани од украинските конгреси на судии, обвинители, адвокати, научници, адвокати, претседателот и Врховната Рада.

„Политиките на дерусификација и присилна асимилација се во полн замав. Врховната Рада непрестајно донесува нови дискриминаторски акти; веќе е на сила таканаречениот закон за домородните народи. На оние кои се сметаат себеси за Руси и би сакале да го зачуваат својот идентитет, јазик и култура директно им било дадено да разберат дека се странци во Украина.“

Путин лаже.

Има од 370 до 500 милиони домородни луѓе во 90 земји. Домородните народи се една од најранливите групи: тие се со поголема веројатност да бидат дискриминирани, имаат ниски приходи и релативно низок животен век. Затоа тие добиваат внимание на законодавно ниво на глобално ниво. Украина не е исклучок. Ниту Русија, која има закон „за гарантирање на правата на домородните народи на Руската Федерација“ од 1999 година. Патем, на списокот на домородните народи не се вклучени украинските и белоруските „браќа“. Но, ги вклучува народите од Северот, Сибир и Далечниот Исток, чии права сè уште се прекршени.

За што всушност станува збор во овој украински закон? Тој го дефинира домородниот народ како автохтона етничка заедница формирана на територијата на Украина, која го одржува својот оригинален јазик, култура и традиционални, општествени, културни или претставнички тела и која е самосвесна како домороден народ на Украина, етничко малцинство во рамките на своето население и без сопствена држава надвор од Украина. Меѓу домородните народи, законот ги вклучува народите формирани на Крим, т.е. Кримските Татари, Караизмите и Кримчаците.

Во него не се споменуваат Русите бидејќи тие не формирале група на територијата на Украина. Тие немаат своја државност или се идентификуваат како посебна заедница во Украина. Затоа, тие немаат проблем да се интегрираат во украинското општество. Конкретно, можете да погледнете во кој било „печат“ во Киев или во книжарница и да ја видите достапноста на публикации на руски јазик – односно прашањето за забраните и ограничувањата, особено во главите на самиот Путин и неговите советници.

Можете да го прочитате законот за да бидете сигурни дека Путин лаже за ова.

„Во март 2021 година, Украина усвои нова воена стратегија. Овој документ е практично целосно посветен на конфронтација со Русија, со цел да ги вовлече странските држави во конфликт со нашата земја. Всушност, Стратегијата сугерира да се организира терористичко подземје на руски Крим и Донбас. Таа, исто така, содржи контури на очекувана војна која, според мислите на денешните киевски стратези, треба да заврши „со помош на меѓународната заедница под поволни услови за Украина [цитат]“. И, исто така, како што го кажаа тоа денес во Киев, еве користам уште еден цитат, ве молам внимателно слушајте: „со воена поддршка од меѓународната заедница во геополитичката конфронтација со Руската Федерација. Во суштина, тоа не е ништо друго освен подготовка за борбени акции против нашата земја – против Русија.“

Овде, речиси секој збор изговорен од Путин е лага.

Путин: „Овој документ е практично целосно посветен на конфронтацијата со Русија.“

Во Стратегијата не се споменува конфронтација туку одбрана од агресија. Не изненадува што во документот се споменува Русија. Од независноста на Украина, единствена воена закана за земјата беше Русија, која го окупираше Крим и делови од регионите Доњецк и Луганск, редовно вршејќи агресии врз Украина. Ова го потврдија сите меѓународни набљудувачи.

Путин: „Всушност, Стратегијата сугерира да се организира терористичко подземје на руски Крим и Донбас.“

Тоа е чиста лага дизајнирана да се осигури дека никој нема да го прочита документот иако истиот нема такви или дури и далеку слични планови.

Путин: „И тоа треба да заврши, според денешните киевски стратези, „со помош на меѓународната заедница за поволни услови за Украина [цитат]“. И, исто така, како што го кажаа тоа денес во Киев, овде користам уште еден цитат, ве молам внимателно слушајте: „со воена поддршка од меѓународната заедница во геополитичката конфронтација со Руската Федерација.“

Ова не се директни цитати туку нивни искривени верзии. Еве ги точните цитати од Воената стратегија што секој може сам да ги провери.

1) Стратегијата има за цел да ги постигне следните цели на државната политика во воената сфера, одбраната и воената инфрастуктура:

доволен одбранбен капацитет на државата, кој во комбинација со консолидиран меѓународен притисок врз Руската Федерација може да обезбеди одвраќање од понатамошна ескалација на вооружената агресија против Украина и враќање на нејзиниот територијален интегритет во рамките на државните граници на Украина;

2) ... во третиот бран на одбивање и одвраќање на вооружената агресија против Украина, користејќи дополнителни воени единици формирани на сметка на мобилизациските ресурси и резервите за мобилизација; престанок со помош на меѓународната заедница на вооружената агресија под поволни услови за Украина;

Во двата случаи, станува збор за заштита на Украина од агресија и ставање крај со помош на меѓународен притисок, како што се санкции или економска помош.

Путин: „Во суштина, тоа не е ништо друго освен подготовка за борбени акции против нашата земја – против Русија.“

Тоа е лага. Речиси секоја точка од Стратегијата се однесува на одбраната. Покрај тоа, во Стратегијата се наведува дека Украина се движи кон можноста за одбрана и одвраќање, а не и кон воен паритет:

„Сеопфатната одбранбена програма на Украина не е насочена кон постигнување воен паритет со Руската Федерација, што би довело до прекумерна милитаризација на државата и, соодветно, до исцрпување на националната економија.“

Воената стратегија е бесплатно достапна и секој може да ја прочита овде.

Единственото нешто за што Путин не лажеше е датумот на усвојување на Стратегијата за воена безбедност на Украина – 25 март 2021 година.

„Можеме многу добро да видиме колку упорно се врши военото пумпање на Киев. Само Соединетите Американски Држави, од 2014 година, обезбедија милијарди долари за овие цели, вклучително и снабдување со оружје, опрема и обука на специјалисти. Во последните месеци, западното оружје доаѓа во Украина во континуиран тек, демонстративно, пред целиот свет.“

Путин лаже.

Испораките на оружје (првенствено одбранбено) почнаа да се вршат од страна на Соединетите Американски Држави и другите земји во светот веднаш по објавувањето на информациите за руската инвазија на Украина. И оваа информација беше потврдена. На 22 февруари 2022 година, Путин ги прекрши меѓународните договори од Минск и внесе руски трупи во Украина.

„Веќе е усвоен закон за да им се дозволи на вооружените сили на други држави да дојдат на територијата во 2022 година, Украина да учествува во меѓународни вежби. Јасно е дека на прво место зборуваме за трупите на НАТО. А, за годинава се планирани најмалку десет вакви заеднички маневри. Очигледно, ваквите настани служат за прикривање на брзото формирање на воени групи на НАТО на територијата на Украина.“

Путин лаже.

Прво, тоа е формален нацрт-закон што украинската влада го усвојува речиси секоја година, на пример, во 2019 и 2018 година. Освен тоа, имаше слични закони и декрети пред 2014 година. На пример, оние потпишани од Јанукович во 2013 или 2012 година.

Второ, ова не е закон, туку предлог-закон бидејќи сè уште не е потпишан како закон од претседателот на Украина.

Трето, ова е обука (се одржува секоја година), потврдена со фактот дека учеството на војниците на Вооружените сили на Украина е планирано на 16 мултинационални вежби надвор од Украина.

И последно, но не и најмалку важно, Путин постави војници на границата со Украина, нарекувајќи го тоа вежба, а потоа ја нападна Украина. Односно, од другите земји ги очекува истите лаги како и неговите. Но, за разлика од него, Украина не го прекршува зборот и јавните ветувања.

„Особено што мрежата на аеродроми модернизирана со помош на Американците – Бориспил, Ивано-Франковск, Чухјуев, Одеса итн. – е способна брзо да распореди воени трупи.“

Путин лаже.

Американците не ѝ помогнаа на Украина да ги модернизира аеродромите. Покрај тоа, во повеќето случаи, на украинските аеродроми им е потребна реконструкција. На пример, аеродромот Ивано-Франковск не е поправен многу години и е еден од најлошите во Украина.

Покрај тоа, аеродромите се средство за патување, а не префрлање војници за Украина – земја која не презема агресивни дејствија. Само човек заслепен од милитаристички погледи може да го смета тоа за непријателство.

„Би сакал да забележам дека членот 17 од Уставот на Украина не дозволува распоредување странски воени бази на нејзина територија. Но, испадна дека е само формалност што лесно може да се занемари. Земјите на НАТО распоредија мисии за обука во Украина. Тоа веќе значи странски воени бази. Тие само ја нарекоа базата „мисија“, и тоа е тоа.“

Путин лаже. И тој цинично ги испушта фактите кои му се незгодни.

Распоредувањето на странски воени бази на територијата на Украина е забрането во согласност со одредбите од Дел 7 од член 17 од Уставот, а Украина строго се придржуваше до тоа.

За време на целиот период на независност на Украина, само еден исклучок беше направен за Русија. Зборувајќи за Црноморската флота, Украина и Русија во 1997 година потпишаа договор за распоредување на руски воени бази на Крим и Севастопол на 20 години.

Конкретно за оваа цел, преодните одредби од Уставот ја вклучија клаузулата 14 со која се дозволува „странските земји привремено да ги закупуваат веќе постоечките воени бази на украинска територија за стационирање на нивниот воен персонал на начин пропишан со меѓународните договори на Украина.“

Оваа одредба сега е откажана. За распоредување на воените бази на НАТО или на други земји на територијата на Украина, неопходно е да се измени членот 17 од Уставот, што е можно само врз основа на резултатите од сеукраински референдум.

Базите за обука не се воени бази. Нивните учесници се инструктори кои само ја обучуваат украинската војска.

Исто така, генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изјави дека Алијансата ќе обезбеди поддршка, а не дека ќе распореди борбени трупи во Украина.

„Сепак, тие постојано се обидуваат да нè убедат дека НАТО е мирољубив и чисто одбранбен сојуз. Како да нема закана за Русија. Тие предлагаат да ги земеме нивните зборови здраво за готово. Но, ние многу добро ја знаеме вистинската цена на таквите зборови. Што се однесува до прашањето за обединување на Германија во 1990 година, советската влада доби ветувања од американска страна дека јурисдикцијата или присуството на НАТО нема да се поместат ниту педа во источен правец. И дека обединувањето на Германија нема да доведе до воено проширување на НАТО на Исток. Тоа е цитат.”

Путин лаже.

Вакви договори никогаш не биле склучени. Вакви ветувања не беа дадени. Беше токму спротивното.

1) Варшавскиот пакт беше на сила до 1991 година, така што немаше идеја за проширување на НАТО надвор од обединета Германија. Михаил Горбачов го потврди ова во интервју во 2014 година: „Прашањето за „проширувањето на НАТО“ во тие години воопшто не се дискутираше, никогаш не се појави. Ова го кажувам со сета одговорност. Ниту една источно-европска земја не го покрена, вклучително и откако престана Варшавскиот пакт во 1991 година. Тоа не го покренаа ниту западните лидери.“

2) Декласифицираните транскрипти на Белата куќа покажуваат дека во 1997 година, Бил Клинтон постојано го отфрлаше предлогот на Борис Елцин да склучи „џентлменски договор“ според кој ниту една од поранешните советски републики нема да се приклучи на НАТО.

3) За време на посетата на Холандија во 2005 година, Путин рече: „Ние не го гледаме НАТО како непријателска организација. Развиваме соработка со него.“

И ова не беше единствената негова изјава за поддршка на соработката со НАТО.

„Уште колку може да трае оваа трагедија? Уште колку може ова да се толерира? Русија направи се за да го зачува територијалниот интегритет на Украина.“

Путин лаже. Цинично.

Еве докази за руската инвазија од целиот свет по 2014 година.

1) Советот на Европа го призна присуството на руски војници во Донбас и го повика Кремљ да ги повлече од Украина во 2014 година.

2) Обединетите нации зборуваат за присуство на руски војници од 2014 година. Понатаму, дури и рускиот претставник во ОН во 2020 година призна дека војната во Донбас не е внатрешен конфликт, туку политички конфликт меѓу Русија и Украина.

3) Претставниците на ОБСЕ го признаа присуството на Русија во Донбас. Мисијата на ОБСЕ во Донбас сними лица со ознаки на ранг на Руската Федерација. Подоцна, според информациите објавени на веб-страницата на мисијата на САД во ОБСЕ во јануари 2020 година, ОБСЕ сними трансфер на воена опрема од руска територија во Украина.

4) Вклучувањето на Русија во Донбас е забележано и во НАТО. Во август 2014 година се случи најголемата инвазија на руските вооружени сили, при што колони опрема навлегоа на територијата на Украина. НАТО го потврди ова. Во времето на инвазијата, руските вооружени сили сочинуваа девет баталјонски тактички групи со до 3500 персонал, 60 тенкови, 320 одбранбени системи на балистички проектили, 60 пушки, 45 минофрлачи и пет противтенковски ракетни системи.

5) Учесниците во руската интервенција во источна Украина многупати ја потврдија. Учеството на Русија во заземањето на Донбас го пријавиле поранешниот руски офицер Игор Стрелков-Гиркин, еден од организаторите на сепаратистичките собири, Павел Губарев, шефот на специјалните сили на таканаречената „ДНР“, Дмитриј Сапожников и други, пишува „Donbas.Realii“.

6) Истражителите на Bellingcat постојано го нагласуваат присуството на руски војници во источна Украина. На пример, во 2014-2015 година, илјадници руски војници учествуваа во агресиите во источна Украина и беа наградени со медали за нивните акции за време на овие операции. Податоците покажуваат дека меѓу 3000 и 10.000 руски војници учествувале во агресијата против Украина. И на 24 јануари 2015 година, девет руски команданти и офицери учествуваа во артилерискиот напад на Мариупол.

Превод: Томислав Захов

Слики: Gerald McDermott - The Adventures of Pinocchio

Извор: https://voxukraine.org/

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото