Ова не е моја војна

01.03.2022 13:18
Ова не е моја војна

Писмо напишано од големата и важна руска писателка Гузел Јахина, авторката на романите „Зулеиха ги отвора очите“, „Децата на Волга“ и „Ешалон за Самарканд“.„Го пишувам текстов поради моите пријатели и пријателки, читатели и читателки во други држави. Тешко е да ми да пишувам бидејќи потребни се јасни мисли и смирени чувства, а моите емоции моментално пламтат. Уште потешко ми да разберам што било, што се случува во Русија и Украина. Но, во овој момент молкот е недозволив. Затоа ќе се обидам да кажам барем нешто.

Четиринаесет години од мојот живот - целото мое детство и младост – поминав во Советскиот Сојуз. Во тоа време, комунистичката идеологија веќе беше во опаѓање. Ние, пионерите и пионерките, верувавме во неа, но некако со половина сила, не сериозно. А, она во што вистински верувавме беше мирот. Пропагандната машинерија, пуштена во погон за време на советската ера, работеше добро, но сега веќе не произведува само комунистичка реториа, туку пацифистичка. „СССР – тврдина на мирот“, „Мир во светот!“ – овие пароли беа испишани на ѕидовите на секоја градинка и секое училиште. Училишниот час посветен на мирот беше задолжителен прв час за секое одделение на почетокот на секоја учебна година. Песни и стихови за мирот беа во програмата на секој пионерски настан (а кај нас ги имаше премногу). Гулаби на мирот ја красеа секоја училница, секој ѕиден весник и секоја студентска тетратка. Ние верувавме во тие гулаби - искрено, онака како што знаат само децата. Верувањето во мирот беше составен дел од советското детство, а со тоа и идентитетот на сите нас. Таа вера изгледаше неуништлива - за цела вечност.

Ми беше јасно и дека војната е толку ужасна, дека оние што ја запознале молчат за неа. Дедо ми се борел во Втората светска војна четири години, но никогаш не прозборе ни збор за бојното поле: своите внуци и деца ги штитеше со молкот.

Денес руските тенкови се движат во друга земја. Јас во тоа едвај можам да поверувам. Толку длабоко во себе не се согласувам со тоа што само сакам гласно да липам. Тешко ми е да најдам зборови бидејќи сите се со недоволна снага. Огорченост, лутина, страв, беспомошност - во бесконечни количини. Вестите од 24 февруари 2022 година ме распарчија. Мојот свет не само што се преврте наопаку, туку едноставно е уништен. Не разбирам зошто вакцинацијата со пацифизам не помогна.

Пишувам во свое име, но сите мои познаници и познанички, пријатели и пријателки го чувствуваат истото. Во мојот поблизок и подалечен круг на луѓе не постои никој кој ја поддржува оваа војна. Социјалните мрежи се полни со гнев и молби, повици и барања да се прекинат воените дејства.

Настапи добата на едноставни вистини, кои треба да се повторуваат бесконечно. Не за војната. Мир во светот. Човековиот живот е највисоката вредност. Ќе ги повторуваме додека во овој мрак не влезе светлина. Постојано ќе зборуваме за баналноста на доброто за да спречиме подоцнежна средба со баналноста на злото.

Ова не е моја војна. Одбивам да ја сметам за своја“.

Слика: Ентони Фреда