Во светот на Тукидид последниве децении живеат Ирачаните, Сиријците Авганистанците, Македонците...

09.03.2022 13:48

Втората клучна грешка на Тимоти Гартон Еш е што тој во руската инвазија врз Украина гледа руптура, радикален рез. „Руската инвазија засекогаш ќе го промени лицето на Европа“, тврди тој. Слично вели и Иван Крастев кој, цитирајќи ја мислата на Тукидид дека „јаките прават што сакаат, а слабите тоа го трпат зашто мораат“, заклучува дека „денес живееме во тој свет, на Владимир Путин“. Но, слабите отсекогаш живеат во тој свет, само што главно ние, Европјани и западњаци, на другите им правевме што сакаме и не се замаравме со тоа во кој свет живеат тие. Во кој свет ако не во тој на Тукидид последниве децении живеат Ирачаните, Сиријците Авганистанците, Македонците...?

Александар Павловиќ, Пешчаник, 09.03.22.


 

Слични содржини

Општество / Европа / Свет / Теорија

ОкоБоли главаВицФото