Дејствата на Каракачанов и Апасиев се управувани од еден центар на моќ

16.03.2022 12:55

На изборите во Украина неонацистичкиот Обединет фронт свои само 2,15 отсто од гласовите. За илустрација, тоа е помалку од процентот на гласови што неонацистичките движења и крајно десничарски партии ги имаат освоено во речиси сите држави членки на ЕУ. Па дури и нашиве нацисти од Левица на изборите во 2020 година освоија 4,1 отсто од гласовите.

Тоа значи дека Левица има поголемо влијание врз официјалните позиции на Северна Македонија, отколку што имаат украинските нацисти врз оние на Украина. Тоа значи дека инвазијата на Русија поради „нацизмот“ на Азов и на Обединет фронт е помалку оправдана и од ветото на Бугарија поради говорот на омраза од Левица.

Иако, гледано од денешна точка, сè повеќе се чини дека дејствата и на Каракачанов од една и на Апасиев од друга страна, иако спротивни, се управувани од еден и единствен центар на моќ, на кого ужасно не му одговара тоа што Македонија е членка на НАТО и сака да биде дел од ЕУ.

Павле Богоевски, Глобус, 13.03.22.

 

ОкоБоли главаВицФото