Герда Вегенер - радикалната сликарка што ги обрнувала родовите норми

21.04.2022 15:46
Герда Вегенер - радикалната сликарка што ги обрнувала родовите норми

Герда Вегенер e данска сликарка најпозната по нејзините прогресивни феминистички портрети. Исполнети со естетиката на арт деко, нејзините слики се сметале за радикални поради поврзаноста со родот, идентитетот и сексуалноста. Обрнувајќи го традиционалниот модел на машкиот поглед, Вегенер гледа на своите женски објекти со поинаков еротизам и восхит, прикажувајќи ги како моќни индивидуи.

Родена Герда Мари Фредрике Готлиб на 15 март 1886 година во Хамелев, Данска, се преселила во Копенхаген за да студира на Кралската данска академија за ликовни уметности. Во тој период го запознала својот сопруг и муза Ејнар Вегенер, кој подоцна ќе го промени полот и ќе го смени името во Лили Елбе. Двојката се венчала во 1904 година и се населиле во Париз во 1912 година. 

Живееле меѓу уметници, актери и танчери во главниот град на Данска. Герде сликала стилизирани, долги и тенки фигури кои изгледаат повеќе активно отколку пасивно, како да го предизвикуваат гледачот.

Герда се интересирала за родот како изведба - долго пред филозофката Џудит Батлер - и во 1904 година, кога една од нејзините модели не се појавила на сликање, таа го замолила својот сопруг да позира наместо неа. Тој се согласил, преземајќи го алтер егото „Лили“, набрзо станувајќи омилениот модел на Герда. Лили почнала да доминира и во животот на Ејнар, и тој на крајот се идентификувал како трансродова жена. Кога сликите и цртежите на Герда почнале да се продаваат, парот се преселил во Париз во 1912 година и живееле како две жени во уметничка заедница. 

Герда правела илустрации за La Vie Parisienne, Le Rire и La Baïonnette и станала многу позната. Напредувала без да се обидува да наликува на мажите. Ги сакала шминката и модата и не сфаќала зошто прифаќањето на овие традиционално женски работи требало да ја прави помалку силна.

Друга важна карактеристика на уметноста на Герда била еротиката. Нејзините разиграни актови, вклучително и графичките илустрации за мемоарите на Казанова, се прославиле низ либералното општество поради револуционерното прикажување на женското сексуално задоволство - што не е често присутно во уметноста.

Кулминацијата на нејзиниот успех била на Светскиот саем во Париз во 1925 година, најважната уметничка изложба во таа ера, каде Герда освоила два златни медали и една бронза за своите дела.

Според законот, на Герда и на Лили морал да им биде поништен бракот пред операцијата за промена на полот (истополовите партнерства не биле легални во Данска до 1989 година), но Герда ја поддржала Лили и финансирала голем дел од нејзината операција. По првата операција, Лили си зела ново презиме, Елба, и почнала да ги прекинува врските со стариот живот. Лили починала на својата петта операција во 1931 година, која се верува дека бил обид да си создаде функционална матка. 

Подоцна Герда се премажила, но до 1930-тите вкусовите веќе се промениле и таа се борела да работи на истото ниво. Светот на уметноста бил заинтересиран за чисти форми - токму спротивното на арт деко. Вториот сопруг на Герда ја загубил работата и таа завршила назад во Копенхаген.

Починала на 28 јули 1940 година во Фредериксберг, Данска, на 54-годишна возраст.

Романот „Данската девојка“ на Дејвид Ебершоф од 2000 година е заснован на животот на Лили Елбе и нејзината врска со Вегенер. Според романот е снимен истоимениот филм од 2015 режиран од Том Хупер.

Извор: Artnet / Гардијан
Превод: Ф.К.

ОкоБоли главаВицФото