Зошто паметните мршојадци никогаш не ја прелетуваат шпанско-португалската граница.

25.04.2022 12:50
Паметните мршојадци никогаш не ја прелетуваат шпанско-португалската граница. Зошто?

 

Mршојадците ги следат топлите струи над Пиринејскиот полуостров. Нивниот начин на живот е древен, управуван од потреби и инстинкти кои се многу постари од човечката цивилизација што го презела полуостровот и целата планета.

Но, тоа не значи дека тие се несвесни за промените. Преживувањето значи да се биде флексибилен, претпазлив за нови опасности и отворен за нови можности. Во случајов, тоа значи да се биде свесен за необична работа што луѓето ја нарекуваат „граница“, конкретно, онаа меѓу Шпанија и Португалија.

Таа граница можеби е произволна и вештачка линија, сепак, мршојадецот кој ја следи програмата за опстанок на најпаметните, внимава да не залута западно од неа. Зошто? Бидејќи сите добри трупови се на исток, на таканаречената „шпанска“ страна.

Овие две мапи го следат движењето на два вида мршојадци родени на Пиринејскиот полуостров: белоглавиот мршојадец (Gyps fulvus) на левата страна и црниот мршојадец (Aegypius monachus) на десната страна. И додека мршојадците од кој било вид можат да прелетаат стотици милји во потрага по мрша за храна, јасно е дека следените примероци ја избегнуваат португалската територија „како чума“.

Всушност, двете мапи прилично прецизно откриваат точно каде лежи шпанско-португалската граница. Како дошло до тоа? Не, мршојадците немаат концепт за политичка географија. А климата, топографијата и екосистемите од двете страни на границата се речиси исти.

Но, овие птици се разбираат околу своите трупови. Во 2001 година, директивата на ЕУ насочена кон спречување на кравјото лудило наложи итно закопување или палење на говедата пронајдени мртви на полињата. Шпанија - дом на 90% од популацијата на мршојадци во Европа - ја напушти мерката неколку години подоцна, но во Португалија таа сè уште е на сила.

Во текот на две до три години, истражувачите користеле GPS следачи за да ги снимат движењата на 60 белоглави и 11 црни мршојадци, покажувајќи дека тие ретко влегувале во Португалија. Само 13 од сите проучувани мршојадци прелетале на португалска територија во текот на студијата. Неизненадувачки, бројот на мршојадци во Португалија е мал, а локалната популација мршојадци е на работ на истребување.

Извор: Big Think

ОкоБоли главаВицФото