Чекањето

07.05.22 07:53

Впечатлива серија на француско-алжирската фотографка Камил Фара Ленаин. Нејзините долгорочни проекти се фокусираат на емпатично портретирање и истражување на поимите за репрезентација, колективна меморија и плурални идентитети. „Чекањето“ е серија која ги следи потрагите на женските ловци, вклучувајќи ги нивните односи со земјата, со нивната жетва и едни со други:

„Жените не' водат на медитативно патување од тишината до неповратниот чин на убивање. Како божиците на ловот, тие ја прифаќаат тензијата помеѓу заштитникот и уништувачот, плодноста и месечината. Истражувајќи ги мистичните патеки помеѓу античките митови и 21-от век, ловечкото сестринство ги отфрла традиционалните улоги и го отелотворува предаторот во општество кое често ги гледа како плен.“

 

Извор: Boooom.com 

Слични содржини

Фотографија / Екологија / Уметност / Око
Фотографија / Уметност / Око
Фотографија / Наука / Око
Фотографија / Екологија / Око
Уметност / Око
Фотографија / Книжевност / Настан / Фото / Око

ОкоБоли главаВицФото