„Излишно“- изложба на Наташа Гелева

20.05.2022 17:50
„Излишно“- изложба на Наташа Гелева

Од 26.05 до 09.06.2022 во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде поставена изложбата „Излишно“ на Наташа Гелева.

Циклусот од 30 фотографии „ИЗЛИШНО“ се занимава со документација на објекти во распаѓање, јавни објекти кои своевремено служеле на заедницата а денес сведочат за нашата негрижа и изгубени вредности на солидарност, социјална и економска несигурност, општество кој го става граѓанинот на последно место. Соочувајќи се со излишноста на овие објекти, истовремено се соочуваме со нашата внатрешна состојба, која предупредувачки во духот на нихилизмот, бара од нас да се поштедиме од
илузиите за овие изгубени идеали. Зошто, многу веројатно би било излишно.

Насловот одразува песимистички поглед на животот во урбана средина, каде што објекти кои се напуштени со години, стојат, се распаѓаат, се претвораат во депонии и јавни нужници. Во една фиктивна, алтернативна реалност би биле реновирани или пренаменети, но секаква надеж за такво нешто би била излишна. Како противтежа на тоа имаме еден куп насилнички изградени нови станбени објекти, на секакви несоодветни локации, без паркинг, без простор за движење на пешаци, правејќи го животот во град се понеподнослив. 

(Кристина Тодороска Петреска)

Изложбата е поддржана од Министерство за култура.

ОкоБоли главаВицФото