Кревки релации

27.05.22 14:59

Уметницата Рабија Фаруки од Пакистан ја истражува сложеноста на човечките односи со своите слики. Обучена за минијатурно сликарство, Фаруки слика со гуаче на хартија васли, составувајќи предмети и фигури во волшебни визуелни наративи. Ликовите што ги создава ги опишува како „ранливи, незаштитени и целосно автентични во нивната сегашна состојба“.

Таа сака да ја долови „суштината на несигурните приврзаности и различните стилови на наклонетост во односите“, од контролирање и барања до покорност или љубов. Со анонимизирање на субјектите, таа намерно ни го привлекува вниманието не само кон физичките интеракции што се случуваат, туку и кон „пошироките поими за перформансите и авторитетот“.

Извор: Boooooom

ОкоБоли главаВицФото