„Животинска фарма“ - сјајни илустрации и Орвеловиот предговор од 1974

01.07.2022 12:11
„Животинска фарма“ сјајни илустрации и Орвеловиот предговор од 1974

Во изданието на Орвеловата класика „Животинска фарма“ (која, инаку, своевремено Т.С. Елиот одбил да ја објави), објавена по повод 50-годишнината од првото издание, содржи илустрации на влијателниот британски стрип уметник Ралф Стедман, како и необјавен предговор на оригинално издание, со наслов „Слобода на печатот“. Се работи за критика што Орвел ја упатил на сметка на стравот на медиумите од јавното мислење, што може да ја задуши одговорноста на новинарството. Иако се насочени кон самоцензурата на европските издавачи во тоа време поврзана со „Животинска фарма“, зборовите на Орвел резонираат со неверојатна моќ на предвидување и трајност, дури и во нашата сегашна ера на „содржини“ создадени само да им се допаднат на луѓето, а кои се потпикнуваат како новинарство.

„Главната опасност за слободата на мислата и говорот во моментов не е директно мешање на ... ниту еден официјален орган. Ако издавачите и уредниците се обидуваат да не печатат одредени теми, тоа не е зашто се плашат од кривично гонење, туку зашто се плашат од јавното мислење. Во оваа земја, интелектуалната кукавичлук е најлошиот непријател со кој треба да се соочи еден писател или новинар.“Во ова издание е вклучен предговорот на Орвел за украинското издание од 1947 година, еднакво актуелен и денес од очигледни геополитички причини. Во него Орвел пишува:

„Го разбрав, појасно од кога било, негативното влијание на советскиот мит врз западното социјалистичко движење.

И тука морам да застанам и да го опишам мојот став кон советскиот режим.

Никогаш не сум ја посетил Русија и моето знаење за неа се состои само од она што може да се научи од книги и весници. Дури и да имам моќ, не би сакал да се мешам во советските внатрешни работи: не би го осудувал Сталин и неговите соработници само поради нивните варварски и недемократски методи. Сосем е можно дека ниту со најдобра намера не можеле да постапат поинаку во тамошните услови.

Но, од друга страна, за мене беше од најголема важност луѓето во Западна Европа да го видат советскиот режим каков што навистина беше...

Убеден сум дека уништувањето на советскиот мит е од суштинско значење ако сакаме да го оживееме социјалистичкото движење.“Орвел во заклучокот напоменува дека неговата намера во врска со оваа книга честопати е погрешно разбрана:

„Не сакам да го коментирам делото; ако не зборува само за себе, тоа е неуспех. Но, би сакал да нагласам две работи: прво, дека иако различните епизоди се преземени од фактичката историја на Руската револуција, тие се обработени шематски и нивниот хронолошки редослед е променет; ова беше неопходно за симетријата на приказната. Втората работа повеќето критичари ја пропуштија, веројатно затоа што не ја нагласив доволно. Некои читатели можеби ќе завршат со читањето на книгата со впечаток дека таа завршува со целосно помирување меѓу свињите и луѓето. Тоа не беше мојата намера; напротив, мислев да заврши со гласно несогласување, бидејќи тоа го напишав веднаш по конференцијата во Техеран, за која сите мислеа дека ги воспоставила најдобрите можни односи меѓу СССР и Западот. Јас лично не верував дека таквите добри односи ќе траат долго; и, како што покажаа настаните, не погрешив многу.“

Извор: The Marginalian

Слични содржини

Книжевност
Општество / Книжевност

ОкоБоли главаВицФото