Ѕверовите на Индија

06.07.22 13:39

Тигар, лав, елен, змија, бик, свиња, мравојад, бивол, мајмун, слон, крокодил и куче скокаат од страниците на книгата „Ѕверовите на Индија“, насликани во многу различни претстави во главните племенски уметнички стилови во Индија, чија живост ниеден екран не може адекватно да ја пренесе. Книгата е рачно насликана со традиционални индиски бои врз рачно изработена хартија.

Оригиналните племенски уметнички дела се изработуваат на разни начини: некои се нацртани со мастило, некои се традиционално насликани на листови од палма со природни земјени бои, други на памучна ткаенина користејќи остри бамбусови чорапи обложени со влакна или памук. Така се исцртува портрет на вековниот дијалог меѓу природата и културата, кој го извлекува уверувањето на Оливер Сакс дека природата е нашата порта во длабокото време.

Извор: The Marginalian

Слични содржини

Уметност / Око
Уметност / Око
Уметност / Око
Уметност / Око
Графички Дизајн / Уметност

ОкоБоли главаВицФото