Длабоко поле

13.07.2022 01:11
Длабоко поле

Фотографијата го прикажува далечниот универзум - јатото галаксии СМАЦС 0723 како што изгледале пред 4,6 милијарди години. Оваа најдлабока и најостра инфрацрвена фотографија ја направи вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА, а е објавена на 11 јули 2022 година. 

Како што објаснуваат од НАСА, ова парче од огромниот универзум покрива исклучително мал дел од небесната сфера, што е приближно со големина на зрно песок кога некој на земјата го држи во рака.

Извор: https://naukakrozprice.rs/