Фотографија на НАСА покажува дека исчезнува извор на вода за 40 милиони луѓе

28.07.2022 01:37
Фотографија на НАСА покажува дека исчезнува извор на вода за 40 милиони луѓе

Станува збор за најголемиот резервоар во САД и клучен извор на вода и хидроелектрична енергија. Повеќе од 40 милиони луѓе зависат од езерото Мид за вода.

Новите сателитски снимки од НАСА покажуваат колку се променило езерото со текот на годините, а експертите велат дека тоа е вознемирувачко.

Езерото Мид се намалува со децении. На 18 јули водата беше на најниска точка од 1937 година. Се наоѓа на 27 отсто од неговиот капацитет.

Експертите велат дека сликите на НАСА покажуваат колку е променет резервоарот. Новите снимки покажуваат дека езерото Мид создава „прстен на када“, феномен каде што има светло обоена контура каде што некогаш имало вода.

Кога езерото било со полн капацитет, водата ги пополнувала овие области. Но, како што водата почнала да исчезнува, областите се минерализирале и пресушиле, оставајќи го зад себе овој феномен.

Што го предизвикува исчезнувањето на езерото?

Едноставниот одговор е климатските промени, но постојат и други фактори.

Долгорочната суша што некои ја нарекуваат и „мегасуша“ го погоди западниот дел на САД и станува збор за најлошата суша во последните 12 века, според НАСА.
Нивото на водата во голем дел од девет држави на Запад се соочува со некакво ниво на суша. Околу 35 отсто од тие држави се соочуваат со екстремна или исклучителна суша.
И покрај тоа, само околу 10 отсто од водата на акумулацијата доаѓаат од локални врнежи и подземни води. Поголемиот дел од водата обично доаѓа од топењето на снегот на Kарпестите Планини. Снегот ќе се стопи, ќе тече до реката Колорадо и преку езерото Пауел, Кањонот Глен и Големиот Кањон. Тоа не се случува бидејќи снегот е многу помал од просекот на неколку места, соопшти НАСА.

- Во Колорадо, локацијата на изворот на реката Колорадо, 83 отсто од државата сега се во суша, а снежните наноси од минатата зима беа под просекот на многу места - соопштува НАСА.

Кој добива вода од езерото Мид?

Повеќе од 40 милиони луѓе го користат езерото Мид како извор на вода. Луѓето во некои од најголемите градови во земјата - вклучувајќи ги Сан Диего, Лас Вегас, Феникс и Лос Анџелес - добиваат вода и електрична енергија од сливот на реката Колорадо, кој го вклучува езерото Мид.

Водата се распределува и за обработливо земјиште. Повеќе од 2 милиона хектари на југозапад користат вода од областа.

- Намалувањето на нивото на водата поради климатските промени и 20-годишната постојана суша ги преобликуваа бреговите на паркот - објави Службата за национални паркови на својата веб-страница.

Извор: https://www.bnd.com/

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото