Минималистички цртежи на птици и кучиња

01.08.22 15:36

Линии и основни форми се основата на специфичниот, речиси парадоксален стил на францускиот уметник Јохен Гернер, понекогаш нарекуван „изобилен минимализам“. Францускиот уметник црта птици и кучиња кои се едноставни по форма, но богати во боја и текстура: карираните шаблони обложени со хаотична низа ознаки создаваат бушаво крзно, додека разновидни текстури на пердуви ја разликуваат опашката од крилото или градите.

Гернер ги објаснува своите цртежи на тетратки:

„Сакам да работам со едноставни форми и линии. Наједноставните слики често се најефективни и најдиректни... Текстурата на хартијата и форматот на тетратките ми се важни. Самите линии ми дозволуваат да ги интегрирам преку транспарентност во моите цртежи. Тоа на почетокот е ограничување, но ми помага да ги структурирам формите и е составен дел од цртежот.“
 

Извор: Thisiscolossal

ОкоБоли главаВицФото